Минасян: Плоският данък беше фиаско

Икономическият доклад е инициатива на президента, но той не е въздействал върху писането му, заяви пред БНТ Гарабед Минасян, експерт от Икономическия институт на БАН, един от авторите на икономическия доклад, поръчан от президента.

Към края на 2008 г. се събрахме за пръв път, дискутирахме различни мерки за преодоляване на кризата. След това се срещнахме след 4 месеца. На тези срещи не присъстваше президента, но той е бил информиран за хода на дискусиите, заяви Минасян.

През юли той е присъствал и са обсъждани готови мнения на доклад, заяви той. На тези дискусии се обсъждаха въпроси, които канализираха мненията, но някои се отклониха от тази линия. Идеята на президента и задачата, която той възложи на директорът на икономическия институт Митко Димитров, които е съветник на президента като ръководител на екипа, е да се съберат широк кръг от хора, за да има различни идеи, да няма обвинения за еднопосочен поглед, коментира експертът. Това е четвърти доклад, но предишните не предизвикаха такава реакция. Всички знаем, че президента няма правомощия по макрополитиката, но според мен той има правото да формира такива колективи. Същността на този доклад е да формира философия на мислене, но това не е управленска програма. Акцентът е в идеите. Те са приложими като идеи за управление, заяви Минасян.

Премахването на плоския данък е идея, която трябва да се прецени дали е приложима. Ганчо Ганчев е автор на това предложение, но аз мисля, че въвеждането на плоския данък е фиаско. Всички промени трябва да са плавни и предвидими, поясни Минасян. Затова одобрявам решението на правителството да запази за една година плоския данък, коментира той. Въвеждането на този данък се направи с два аргумента: защото хората ще плащат данъци и вторият аргумент е, че така ще останат повече пари в населението. Нито един от тези аргументи не важи, защото плащането на данъци е задължение и това трябва да се следи от Министерството на финансите.

Парите, които са останали в населението се влагаха в бетонни къщи, а редица публични дейности, обаче останаха недофинансирани, заяви той. Според него в наредбата за критериите, които привличат чуждестранните инвестиции не е водеща доходността, а сигурността. Едно от нещата, които мога да изведа от доклада е, че ситуацията в страната не изисква необичайни и екзотични мерки. Това са неща, които е трябвало да бъдат направени, но не са сторени, за да има ред в държавата, коментира Минасян. Идеите на икономическия доклад, не са послание към президента, а послание към обществото, под шапката на президента. Докладът няма претенции за управленска програма или нейна алтернатива, а само иска да подреди идеите, поясни Минасян.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *