Преглед на икономическата тема в пресата

Telefonica стъпва в България–пише Пари

Един от най-големите мобилни оператори в света Telefonica е открил офис в България, съобщават от компанията. Стъпката е част от експанзията на испанския гигант, в която се включват от 14 държави в Европа, в които до сега компанията не е присъствала. В списъка са още Румъния, Холандия, Франция, Гърция и т.н.
Целта на новите офиси е усъвършенстването на интегрираните телекомуникационни услуги, които операторът предлага на корпоративните си клиенти, пише в официалното съобщение на Telefonica. Паралелно с експанзията си, операторът представи и портал за международните си услуги www.multinationalsolutions.telefonica.com.

Kraft Foods вложи в шоколадовата фабрика в Своге 40 млн. лв– е друго водещо заглавие в ПАРИ

Kraft Foods България инвестира 40 млн. лв. във фабриката за шоколад на компанията в Своге. Средствата са вложени в три нови технологични линии, които ще позволят да се произвежда по 100 хил. шоколада на ден. Това е най-голямата инвестиция на компанията в Югоизточна Европа. Чрез нея страната се превръща в регионален център за производството на Kraft Foods и заема ключово място в дългосрочните планове на дружеството, подчерта Франко дел Фабро, изпълнителен директор на Kraft Foods България.

Пари: Тройно завишават критериите за голям данъкоплатец
Критериите за регистриране на големи данъкоплатци ще бъдат завишени три пъти.Изискването за минимален оборот за големи данъкоплатци ще се увеличи от 10 млн. лв. на 30 млн. лв. Платените данъци и осигуровки за година трябва да са над 10 млн. лв. при сегашни 2.5 млн. лв. Въвеждат се и два нови критерия – над 150 души персонал и близо 25 млн. лв. възстановени данъци (основно ДДС). В същото време се въвеждат количествени критерии за попадане в групата на средните данъкоплатци. Те са поне 15 млн. лв. оборот, 5 млн. лв. платени данъци, 70 работещи и около 10 млн. лв. върнати налози. В момента, за да се регистрират като средни данъкоплатци, фирмите трябва просто да бъдат с добра репутация.
85% ръст на задълженията на застрахователите – пише Класа
Задълженията, които имат застрахователните дружества, опериращи у нас, извън страната се увеличават с 85% за периода април-юни, сочат данни на БНБ. Според статистиката дълговете на компаниите са стигнали 307 млн. лв., като за първото тримесечие обемът им е бил едва 166 млн. лв. Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователната компания БулИнс, коментира, че ръстът се базира на покачилите се задължения за щетимост и презастраховане.Според данните на централната банка активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества, които осъществяват дейност у нас, са 3.85 млрд. лв. През второто тримесечие те са нараснали с 67.3 млн. лв., или 1.8%. Спрямо същия период на 2008 г. пък размерът им е по-голям с 1.44 млрд. лв., или близо 60%.

ЕБВР: Има опасност от банкова криза в Източна Европа- е друго водещо заглавие в Класа
Възстановяването на Източна Европа все още е изложено на риск от нова банкова криза, тъй като липсата на прозрачност в индустрията подкопава доверието и пречи на междубанковото кредитиране. Това заяви главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф. Банковата система в развиващите се страни все още не е излязла на светло и възможността регионът да пострада от финансова криза съществува, предупреждава още Берглоф.

Кабинетът ще представи 59 мерки срещу кризата – пише ДНЕВНИК
Близо 50 дни след встъпването си в длъжност кабинетът Борисов ще представи 59 краткосрочни икономически мерки срещу кризата. Срокът за изпълнението им е до юни 2010 г. Сред основните стратегически цели на документа са запазването на работните места, реформирането на публичния сектор и на икономиката, както и изграждането на националната пътна и социална инфраструктура. Цел на кабинета ще е и равномерното развитие на всички райони на България и преодоляване на разликите в условията на живот и бизнес в тях.

Дневник: Банките се завръщат на кредитния пазар
Една по една банките започнаха да се завръщат на пазара на ипотечни кредити с промоционални и по-изгодни условия по заемите. След година и половина на затишие традиционно по-активните банки излязоха отново на състезателната права. За една седмица четири банки съобщиха промоционални условия, сваляне на лихви по кредити, различни отстъпки – Пощенска банка, Райфайзенбанк, СИБанк, Уникредит Булбанк. По-ниските лихви са за новоотпускани заеми, докато старите клиенти остават и със старите си увеличени през изминалата година лихви..
Иво Прокопиев, председател на КРИБ: Целта е облекчаването на бизнеса и домакинствата- пише Дневник
Антикризисните мерки са насочени към подобряване на условията за бизнес и към намаляване на социалната цена за работниците. Заедно със синдикатите постигнахме пълен консенсус по 32 точки. Сред тях има конкретни предложения, както и насоки за бъдеща работа. Едно от болезнените условия, които приехме, е създаване на механизъм за ограничаване на възможностите на финансовите институции едностранно да променят условията по предоставяните кредити. Очевидно е, че в момента между реалния и финансовия сектор има напрежение. Затова в рамките на разумния разговор между регулатора на банковата система БНБ и представителите на кредитополучатели трябва да се намери механизъм, който да гарантира, че подобно едностранно поведение от банките няма да бъде насърчавано. Това е проблем на бизнеса и на населението, защото голяма част от получателите на кредити са домакинствата.

Плащаме с евро от 2012 г.- пише Стандарт
България да приеме еврото като платежно средство от 2012 г. За това са се съгласили единодушно правителството и работодателите.
Приемането на страната ни в еврозоната е напълно реално през 2012 г. Дотогава България ще работи по изпълнението на всички критерии за членство в ERM2.

Бетонирали със 120 млн. евро новите лични карти – е друго водещо заглавие в Стандарт

Нечувано високи санкции, записани в договора за новите лични карти, са вързали ръцете на МВР да спре скандалния конкурс без санкция от Върховния административен съд. 58 млн. еврo е само минималният размер на глобите. Иначе могат да надхвърлят размера на договора от 116 млн. евро. Скандалното условие е записано в контракта между МВР и Сименс ЕООД и е засекретено като класифицирана информация.
Конкурсът бе спечелен от Сименс с оферта от 116 млн. евро. Останалите предложения на отстранените кандидати бяха с 20 млн. по-ниски.
Заради 3 писма от МВР, които се отнасят за сривове в работата на системата Български документи за самоличност, делото пред тричленния състав на Върховния административен съд срещу конкурса през юни също бе засекретено. На него не бяха допуснати дори специално дошлите представители на отстранените фирми Сажем и Бундесдрукерай, които имат пълен достъп до тайните на НАТО. На заседанието на петчленния състав на ВАС за първи път съдиите признаха, че делото е засекретено без основания.

Изготвил прегледа:
Венелин ЙОРДАНОВ – ИП „Популярна каса95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *