Министерството на бедствията предупреди, че идат силни гръмотевици и градушки

Очакват се валежи, силни гръмотевични бури и градушки в Северозападната България, предупреди Министерството на извънредните ситуации. По данни на метеорологичния институт при БАН днес ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.

При пътуване е препоръчително шофьорите да спрат и да изчакат до спирането на пороя, съветват от ведомството на Емел Етем. По време на пътуване трябва да се прибере антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, следва да се проверят гумите на автомобила, ако са обгорели. Не се препоръчва да се кара велосипед. Трябва да се стои далеч от електропроводите за високо напрежение и метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. МИС препоръчва още по време на буря сред природата да се стои далеч от високи дървета и канари, а ако има сух предмет, да се седне на него. Ако някой се намира в река, езеро или басейн, трябва незабавно да излезе от водата и се отдалечи. В случай, че е в лодка или със сърф в морето, човек бързо трябва да тръгне към брега. Вкъщи или на работното място трябва да се изключат от мрежата телевизори, кабели от външната антена, компютъри, видеокасетофони и останалите електрически уреди, да се затворят вратите и прозорците. От министерството препоръчват да се стои далеч от чешми, балконски врати, прозорци. Ако гражданите живеят близо до реки и водоеми, е необходимо да сигнализират своевременно в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

Предупреждението за бурите е изпратено до териториалните дирекции на министерството в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини трябва да предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *