„Таймс“: Еврочленки продавали оръжие на Шри Ланка

Великобритания и няколко други държави от Европейския съюз, между които и България, са продавали оръжие на Шри Ланка през последните три години от гражданската война срещу Тамилските тигри.
По това време не е имало оръжейно ембарго на ООН, но продажбите противоречат на Етичния кодекс на ЕС за износа на оръжие от 1998 г., който ограничава доставките за страни с вътрешнополитически конфликти, нарушения на човешките права и на международните закони.
Великобритания е одобрила продажбата на военна техника на стойност 13.6 млн. лири, в това число бронетранспортьори, части за картечници и автомати. Словакия е продала 10 хиляди противотанкови гранати на стойност 1.1 млн. лири, а България е одобрила продажбата на автомати и боеприпаси на стойност 1.75 млн. лири, съобщава британският вестник „Таймс“.
Само Словакия е потвърдила за сделката. Невъзможно е да се установи дали всички доставки са били осъществени, но дори и одобряването им повдига въпроса дали тези оръжия не са били използвани през последните пет месеца от продължилата 26 години гражданска война в Шри Ланка, по време на която според официални представители на ООН са били убити 20 000 цивилни. Продажбите са били одобрени, докато ЕС призоваваше за мирни преговори в Шри Ланка, заявяваше, че не подкрепя военно решение и изразяваше безпокойство от съобщенията за нарушения на човешките права след разпадането на споразумението за прекратяване на огъня от 2002 г.
САЩ също са продавали военна техника на Шри Ланка за милиони лири в периода 2006-2007 г., но прекратили всякаква военна помощ в началото на миналата година заради опасения за нарушаване на човешките права.
Словакия твърди, че продажба на противотанкови гранати е била оправдана, защото не е имало оръжейно ембарго на ООН над Шри Ланка, островът е имал право да се отбранява, а Тамилските тигри са били определени като терористична организация от ЕС, отбелязва вестникът. Великобритания навремето оспори позицията на Словакия, но одобри собствени продажби на оръжие от безпокойство, че други страни като Китай биха заели мястото й.
БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *