Министър Греков: Очакваме около 5 млн. тона реколта от пшеница

Прогнозните данни показват, че количеството пшеница, което ще се ожъне в цялата страна тази година е около 5 млн. тона, както и 700-800 хил. тона ечемик. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, които откри жътвата в Долна Оряховица.

„Въпреки неблагоприятните климатични условия през последните седмици посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни добиви,“ заяви министър Димитър Греков. Той допълни, че в тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Количеството и качеството на техниката е напълно достатъчно, за да могат стопаните в страната да извършват спокойно и сигурно работата си.

Министър Димитър Греков коментира и темата с ваучерите за гориво за земеделски стопани. „Всички големи бензиностанции приемат ваучерите за гориво, но има проблем с по-малките. Искам да ги уверя, че ваучерите са добре защитени и са сигурни, така че няма основание за притеснение.“

В края на официалната церемония министърът на земеделието и храните Димитър Греков подчерта, че през тази година субсидиите за сектора са изплатени в началото на годината, което създава по-сигурна среда за тях. Той допълни, че през последната година ръководството на МЗХ е уверило всички стопани, че е отворено за диалог с тях.

„Положихме основите за една успешна стопанска година, като предприетите от нас мерки трябва да продължат да се развиват, защото бъдещето на България е в земеделието“, завърши министър Греков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *