Министър Лукарски призна за хаос при контрола на горивата

Хаосът при продажбите на горива и при техния контрол е пълен, призна вчера икономическият министър Божидар Лукарски. Причината е, че всяка надзорна институция у нас работи с различни данни, свързани с колонките, качеството на продуктите и обектите, които съхраняват горива. „Не е тайна, че всяка структура води собствен регистър, данните между отделните ведомства не се засичат и има отклонение в числата. Искаме да унифицираме регистрите и четирите служби, които контролират горивата, да имат непрекъсната връзка помежду си, включително и онлайн“, каза Лукарски. Така данъчните, митниците, институтът по метрология и агенцията по метрологичен надзор най-накрая ще започнат да обменят данни.

Въпреки че не е ясно колко ще струва изграждането на системата, тя можело да стане факт още преди Нова година. Вчера икономическият министър отчете резултатите от проверките на бензиновите колонки, обектите и качеството на горивата от началото на годината. Той се оправда, че сегашната активност на инспекторите не била кампанийна, проверки се правели редовно. Около 1000 са взетите проби за качество на горивата, 22 000 са проверените разходомери, които показват точно какво количество горива е сипано в резервоара. Нарушенията обаче са под 1%. 48% от тях са засечени на малки бензиностанции, а останалите са „дело“ на големите вериги.

Лукарски обясни, че най-често става въпрос за отклонения в качеството на горивото и влагането на задължителната биодобавка. В други от случаите пък бензиностанциите лъжели клиентите си с количеството гориво. „Така например е бил засечен случаи, в който на 10 литра гориво отклонението е било минус 1.5 литра“, съобщи главният секретар на Българския институт по метрология Паун Илчев. В друг куриозен случай пък инспекторите се натъкнали на софийска бензиностанция, която пълнела със 100 мл на литър повече гориво. „Това се е получило заради бързината, с която е „поправян“ разходомерът, след като проверяващите са влезли на територията на бензиностанцията“, обясни парадокса зам. икономическият министър Даниела Везиева.

Контролът при горивата трябва да бъде затегнат и откъм налаганите глоби, смята Божидар Лукарски. „В момента, при установяване на разлики между зареденото и отчетеното на брояча гориво, при първо такова нарушение глобата е 500 лв., а при повторно – 1000 лв“, обясни министърът. Тези глоби се „избиват“ само за един работен ден, затова предлагаме те да се вдигнат на 10 хил. лв., допълни той. От началото на годината до момента наложените санкции са 1.5 млн. лв., но не е ясно колко от тях реално са били събрани.

Лукарски смята, че е нужно и да се създаде лаборатория за контрол на софтуера на измервателните уреди, тъй като в момента министерството не може да контролира връзката между тях и данъчните. „Има съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните, подавани от компютрите на бензиностанциите към НАП“, каза министърът.

ПЛОМБИ

Контролът ще се затегне и за фирмите, които в момента поставят т.нар. временни пломби на бензиностанциите, докато те се сдобият със сертифициран печат. В момента това се случва за около 20 дни, но този срок ще бъде съкратен. Фирмите, които поставят временните пломби, пък ще трябва да бъдат сертифицирани, а не както е в момента – те да бъдат извън контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *