Младежите ни най-мързеливи в ЕС

Българските младежи най-малко търсят работа в сравнение с връстниците си в Европейския съюз. Заетостта на хората между 15 и 24 години у нас е най-ниската в цялата общност, твърди последният секторен анализ на Световната банка. В същото време България е една от страните с най-висок процент на учениците, които напускат школото без време. Те отпадат от училище, но и не излизат на трудовия пазар.
Според експертите на банката близо 25% от нашите младежи нито работят, нито учат и дори не усвояват занаят.
Докато в Холандия например 35% от младите хора едновременно работят и учат. Според родната статистика през последните години младежката безработица наистина намалява. От 22,3% през 2005 г. тя вече приближава 13%, като коефициентът на заетост нараства съответно от 21,6% през 2005 г. до 26,3% през 2008 г. По този показател изоставаме с близо 10% от средноевропейското равнище. Ако погледнем към клуба на 15-те най-богати членки на ЕС обаче там заетостта при младите е цели 41%. У нас тези, които заобикалят трудовия пазар, имат завършен седми клас или по-малко, а близо 80 000 са и неграмотни. В същото време и нивото на висшистите ни е сред най-ниското, дори сред новите държави – членки на ЕС. Изглежда, учебното съдържание в областта на професионалното образование не предвижда усвояването и на умения които могат да се прехвърлят в различните професии. Това е задължително в ерата на бързи технологични промени, предупреждават от Световната банка.
Според международно изследване за успеваемостта на учениците PISA над половината от 15-годишните българчета имат затруднения в четенето и разбирането на научно съдържание. Това е значително по-висок дял от този на връстниците им в останалите страни на Евросъюза. Така че дори и да завършат училище, нашите младежи няма да са подготвени да заемат своето място в икономиката на Знанието, към която така усилено се стремим. Разликата в активността и заетостта правят нашата ситуация съвършено различна от европейската, предупреждава анализът на СБ. При нас хем има свободни работни места, дори и при кризата, хем има безработица. Това само доказва, че в бюрата по труда се редят младежи, които не умеят нищо докато производството все повече търси висококвалифицирани служители.
Според експертите на СБ най-лесно ще е да разширим възможностите за работа на непълно работно време, както и временната заетост. Така ще включим нискоквалифицираните в производството. Опитът на цяла Западна Европа показва, че първоначално временните работни места се окупират главно от напуснали преждевременно училище, но това се променя само след няколко години професионален опит.

в-к „Монитор“
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *