Младежката безработица в Италия остава рекордно висока

Младежката безработица е един от най-големите проблеми на ЕС, като неговото отражение особено остро усеща Италия. И през месец юни там незаетостта сред младите е рекордно висока, предаде БГНЕС.

Степента на безработицата сред италианците на възраст между 15 и 24 г. се увеличила от 43,1% през май до 43,7 на сто през юни, съобщават от италианския статистически институт. Безработицата сред възрастните намалява от 12,6% през април и май до 12,3 на сто през юни.

Общият брой на работещите е нараснал с 50 000 души за един месец. Повече жени, отколкото мъже намират работа, посочват от статистическия институт.

„Пазарът на труда се стабилизира, макар че не се очаква значителен спад на безработицата до 2015 г.“, твърдят от италианската банка „Интеса Сан Паоло“.

Премиерът на Италия Матео Ренци обеща работа за младите хора в опит да извади Италия от най-голямата рецесия след Втората световна война. Италианската централна банка и МВФ намалиха прогнозите си за растеж през 2014 г. до съответно 0,2% и 0,3 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *