Младите са в кариерна фуга

Ранното и правилно кариерно ориентиране е важно условие за пътя на младите и успешната им реализация на пазара на труда. Това коментираха в ефира на Дарик експерти след като преди дни от Министерството на младежта и спорта огласиха проучване, според което 67 на сто от младежите в България не правят нищо – нито учат, нито работят, нито се образоват.

Психологът Младен Владимиров отбеляза, че в момента има много голяма дупка между това, което търси пазара и това, което търсят младите хора.

„Виждаме едни млади хора, които са изпаднали в една кариерна фуга, една безпътица, едни нереализирани очаквания, което ги кара да не си търсят работа“, смята той.

По думите му се приема, че ученето на висше образование е задължително, за да си намериш работа, а това е още една възможност да отложиш старта на кариерата – още пет години да си при мама и при татко.

„Основният проблем е, че като общество нямаме консенсус за това какво е успехът, какво е един човек да е успял – дали това са само парите, дали е успех, докаран със собствени сили, или някой да те побутне, за да успееш в нещо“, коментира от своя страна Светлозар Петров, управител на JobTiger.

Експертите отбелязват, че доста погрешно и младежите, и родителите им все още смятат, че дипломата ще им осигури работа.

„Има я консуматорската нагласа на младите, искат успеха на момента, ако може с висока заплата още на старта“, обяснява Светлозар Петров.

„Представете си каква загуба на време и ресурси е една погрешна ориентация на един млад човек, ако в трети курс разбере, че мениджмънт не е желаната от него специалност, въпреки че учи точно това, коментира Светлозар Петров.

По думите му полицай и пожарникар са много желани професии в страната, тъй като образованието е абсолютно безплатно, а училището им осигурява стажа в същото населено място и в тези сфери е много ясно как се развива кариерата. Има общини, където заплатите в общинската или държавната администрация са реално едни от най-високите и това също е аргумент младите да се стремят към подобна служба.

Експертите препоръчват внимателен избор на бъдещата професия, защото след като започнем работа, най-много време прекарваме в офиса на работа, а за да си щастлив в живота си, трябва да си щастлив и там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *