Пускат акциите на Пловдивския панаир през лятото

До месец и половина трябва да бъдат изготвени приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум за продажбата на държавния пакет акции на Международен панаир Пловдив АД, след което ще бъде посочен и конкретният метод за процедурата. Това съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов след заседанието на Надзорния съвет на ведомството.

В плана за приватизация на дружествата с държавно участие през тази година пловдивският панаир е в приоритетния списък на агенцията. Очаква се акциите да бъдат пуснати за продажба още през лятото.

За приватизацията на миноритарния държавен дял има принципното съгласие на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Това именно е основната причина две години след като международното изложение бе извадено от забранителния списък, решението да бъде взето сега.

По думите на Караниколов дейността на агенцията в тази посока е била блокирана до момента.

„За съжаление, миналата година програмата беше одобрена от Надзорния съвет, но не беше приета от Министерския съвет и дейността на агенцията беше блокирана, тъй като получихме писмо от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма, с което ни каза, че не счита за целесъобразна продажбата на Пловдивския панаир“, каза Караниколов. Той отчете, че българската държава не получава дивидент към момента от Пловдивския панаир. Според шефа на агенцията по приватизация при продажбата на тези над 49 процента от Панаира ще се получи доста по-добър, свеж ресурс.

Мажоритарният собственик на „Международен панаир Пловдив“ АД Георги Гергов отново потвърди пред Дарик, че към този момент няма намерение нито да купува, нито да продава акции на дружеството. От неговата воля обаче зависи дали продажбата на акциите ще бъде публична чрез фондовата борса или чрез търг, при наличието на повече кандидати за държавния дял. Последният се очаква да бъде предложен в пълен пакет.

Няма да има преференции за Гергов, ако в последствие реши да купи и част от държавните акции, уточни още директорът на Агенцията за приватизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *