Много лоша 2009 г. за британския бизнес

Бизнесът във Великобритания трябва да се подготви за по-лоша от очакваното 2009 година поради остър спад на потребителските разходи и влошаване на външния дефицит, което ще притисне корпоративната сфера, пише The Independent.
Според тримесечна прогноза на Британската търговска камара, перспективите за следващата година са се влошили за последните няколко месеца. Рецесията все още може да бъде избегната, но същественото забавяне на растежа ще бъде достатъчно, за да окаже значителен натиск върху много сфери от бизнеса.
Прогнозите на Търговската камара са за 1.7% ръст на БВП през 2008 г. и за 1.6% през 2009 г. Прогнозите на камарата през февруари бяха за растеж от 2%, но оттогава условията значително са се влошили.
Икономическият съветник Дейвид Кърн казва, че британският бизнес е изправен пред две трудни години. Необходимо е правителството и Комисията по монетарна политика да приемат курс на про-активни мерки, насочени към уравновесяване на заплахите за растежа.
„Разтегнатите“ публични финанси на правителството крият риска, че фискалните правила ще бъдат нарушени в следващите една или две години. Това от своя страна ще влоши доверието. Все пак нарушаването на финансовите рамки на правителството може да се окаже оправдано, ако така се преодолее много суровата икономическа криза, счита Кърн.
„Най-сетне, автоматическите стабилизатори, които увеличават размера на бюджетния дефицит когато икономиката се забавя, трябва да се оставят да си свършат работата и да смекчат кризата. Но след като икономиката се възстанови, правителството трябва да предприеме по-решителни мерки, за да уякчи средносрочната бюджетна позиция на Великобритания“.
В понеделник се очакват данни за цените, определяни от малките и средни по размер производители. През изминалите няколко месеца бе оказан най-силният ценови натиск за последните 20 години. Производителите трябва да се справят с ефектите на по-високите цени на горивата и суровините.
Кредитната криза от друга страна забавя потребителското търсене и затова моментът, който принуждава малките и средни предприятия да прехвърлят разходите върху клиентите си, не е благоприятен.
Притеснителен е спадът на експортните поръчки, особено за средните по размер фирми. Окуражителните знаци този път идват от по-малките предприятия, които са настроени да наемат повече персонал, в следствие на което се очаква ръст на производството, вероятно след юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *