Монбат започва изплащането на дивидента за 2014 г. от 25 септември

Монбат АД започва да изплаща дивидента, отделен от нетната печалба за 2014 г., от 25 септември, съобщава производителят на акумулатори чрез Бюлетин Investor.bg. Освен това дружеството назначава Атанас Бобоков за изпълнителен член на Съвета на директорите (СД).

От 25 септември 2015 г. общо 5,85 млн. лв. под формата на дивиденти ще потекат към акционерите на Монбат. Решението за разпределяне на сумата бе взето на общото събрание на акционерите, провело се на 25 юни.

Тогава притежателите на акции на производителя на акумулатори решиха да бъде разпределен брутен дивидента на една акция в размер на 0,15 лв., или по 0,1425 лв. за физическите лица след облагането с 5% данък върху дивидентите.

Изплащането на дивидента ще се извършва чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк АД и системата на Централен депозитар АД.

На акционерите, чиито лични сметки за ценни книжа се намират в регистър А на Централен депозитар, дивидентът ще бъде изплащан чрез клоновете на Уникредит Булбанк АД. На акционерите, чиито клиентски подсметки за ценни книжа се намират при инвестиционен посредник, т.е. в регистър Б на Централен депозитар, дивидентът ще бъде изплащан чрез съответния инвестиционен посредник.

Начален срок за изплащане на дивидента е 25 септември, а крайният – 28 декември 2015 г. След изтичане на крайния срок в рамките на петгодишния давностен срок всеки акционер, който не е получил своя дивидент за 2014 г., ще може да го получи от дружеството в брой или по банков път след изрично отправено искане за това на адреса на управление на дружеството.

Неполучените и непотърсени дивиденти след изтичане на петгодишния давностен срок се отнасят във Фонд Резервен на дружеството, посочват от Монбад АД.

В отделно съобщение от там поясняват, че на проведеното на 10 септември заседание на СД за изпълнителен член е избран Атанас Стоилов Бобоков на мястото на Ойген Георг Петерханс, който е бил освободен поради здравословни причини.

Решението за промяна на СД все още не е вписано в Търговския регистър.

Половин час преди края на търговията на БФБ в четвъртък акциите на Монбат поскъпват с 1,06% до 7,6 лв. за брой. За последните 12 месеца книжата на компанията губят 12,79% от стойността си при 296,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *