Учени откриха нов вид, близък до човека

Учени откриха нов вид, подобен на човешкия, в пещера в Южна Африка, предаде Би Би Си. Намерените останки от 15 скелета – от деца до възрастни – са най-голямата подобна находка на континента.

Според изследователи откритието, подробности за което са публикувани в научното издание Elife, ще промени представите за прародителите на човешкия вид.

Новият вид е наречен Homo naledi. Името му означава „звезда“ на местния език сесото и е дадено в чест на пещерата „Изгряваща звезда“, в която са открити останките – на 30 км северозападно от Йоханесбург, съобщава „Ройтерс“. Тя се намира в богат на археологически находки регион, наречен Люлката на човечеството, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Новият вид е отнесен към вида Homo, към който принадлежи и съвременният човек.

Изследователите не са успели да установят кога са живели представителите на този вид, но според проф. Лий Бъргър, ръководител на изследването, те може да са най-старите прародители на човека и да са обитавали Африка преди 3 милиона години.Той смята, че Homo naledi може да се окаже мост между примитивните двукраки примати и хората.

Учени откриха нов вид, близък до човека

Homo naledi се различава от всички останали човекоподобни, откривани досега в Африка. Той е имал малък мозък – сравним с този на горилата – и недоразвити таз и рамене. Формата на черепа, относително малките зъби, дългите крака и съвременно изглеждащото стъпало обаче го доближават до човека.

Един от най-любопитните въпроси е как останките са се озовали на това място. Според учените находката им представлява погребална камера.

Изследователите смятат, че Homo naledi е извършвал погребални ритуали и е бил способен да мисли в символи – неща, смятани за присъщи на хората едва през последните 200 000 години.

Учени откриха нов вид, близък до човека

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *