Моника Панайотова пита ЕК за евросредствата за България за 2014 – 2020 г.

Европейската комисия да предостави справка с общата сума, предвидена за България през новия програмен период по линия на политиката за сближаване, общата селскостопанска и рибарска политика, както и по отделните програми. Това настоява в писмен въпрос до ЕК българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова заради разпространявана неточна информация по темата от българското правителство, съобщиха от пресцентъра на партията.

Във въпроса си до ЕК Моника Панайотова посочва, че според разпределението на средствата за новия програмен период 2014 – 2020 г., публикувано на страницата на ГД „Регионална политика“ на ЕК, България следва да разполага със 7,1 млрд. евро за кохезия. „Следователно обемът от средства е номинално повече в сравнение с разполагаемия ресурс по седемте оперативни програми за периода 2007-2013 г. – общо 6,7 млрд. евро. Същевременно обаче настоящото българско правителство разпространява в публичното пространство непълна и неточна информация за обема от средства по линия на Кохезионната политика през новия програмен период, твърдейки, че той ще е по-нисък от публикуваните суми. Това от своя страна оказва негативно влияние върху общественото мнение и създава усещането за по-малко средства за българските граждани, което не отговаря на действителността“, пише още във въпроса до ЕК евродепутатът от ГЕРБ. Поради тази причина, според Моника Панайотова уточнението на сумата, определена за България по линия на европейските фондове за 2014-2020 г. е изключително важно с оглед на високия процент доверие на българските граждани и особено на младите хора към Европа.

Освен това евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова пита ЕК какви са предстоящите стъпки и срокове за приключване на преговорите с България по Споразумението за партньорство и оперативните програми, за да се избегне рискът от късен старт в изпълнението им, какъвто за съжаление бе налице в началото на настоящия програмен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *