ЕЦБ въвежда квота за жените на ръководни постове

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да удвои до 2019 г. жените на ръководни позиции в институцията, съобщава FT.

Въпреки че и в другите централни банки по света жени на ръководни постове почти липсват, практиките на ЕЦБ в тази посока попаднаха във фокуса на вниманието, след като Европейският парламент (ЕП) блокира назначаването на още един мъж в борда на банката поради опасенията, че кандидатурите на дами изобщо не са били разглеждани.

ЕЦБ не може да избира членовете на борда, тъй като те се посочват от правителствата. Банката обаче сама набира персонала си на по-ниските позиции. Така институцията си е поставила за цел до 2019 г. 28 на сто от висшето ръководство и 35% от средния мениджмънт да са жени. В момента дамите на ръководни постове в банката са почти двойно по-малко.

Целите отразяват договорените между 30-те най-големи публични компании в Германия цели отпреди две години заради засиления политически натиск поради малкия брой жени на ръководни постове. Компаниите са си поставили собствени цели за увеличаване на жените на ръководни постове, а само четири от тях са възприели правителствената цел за 30 на сто дами на ръководни постове до 2018 г.

Според изданието Central Bank Directory за 2013 г. само 10 на сто от управителите на централни банки по света са жени, а водещите централни банки – Федералният резерв на САЩ, ЕЦБ, Английската централна банка и Японската централна банка, се управляват от мъже.

Все пак има голяма вероятност Фед да бъде ръководен от жена след оттеглянето на Бен Бернанке в началото на следващата година. Най-вероятният му наследник е Джанет Йелън.

Що се отнася до Европа, очаква се бъдещият ръководител на единния надзорен орган на банките да бъде жена. За поста се спряга името на Даниел Ноа от френския банков надзорен орган.

Още миналата година председателят на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката е предприела различни инициативи за насърчаване на заетостта сред жените в институцията, като включително се осигурява нужната инфраструктура за отглеждане на деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *