Министерството на икономиката работи за възстановяване на българската индустрия

Министерството на икономиката и енергетиката приоритетно работи за по-добри условия за възстановяване на българската индустрия и повишаване на конкурентоспособността й, заяви днес зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя бе гост на конференцията „Заплащането на труда в България“, организирана от КНСБ.
Държавата е разработила комплекс от мерки за развитие на индустриалната политика, сред които се подкрепа на иновациите и научно-изследователската и развойната дейност в промишлените предприятия, подобряване на бизнес средата, стимулиране на предприемачеството. Друга мярка е приоритетното осигуряване на достъп до финансов ресурс за бързоразвиващи се малки и средни предприятия, насърчаване на инвестициите, развитие на човешкия капитал, оздравяване на българската енергетика, както и помощ за индустрията чрез финансиране участието на наши фирми на международни панаири и изложения, изреди зам.-министър Янева.

„Мерките са обсъдени с представители на отрасловите работодателски и синдикални структури и в момента получаваме предложенията им“, допълни тя.
Подобни мерки и план за нова индустриализация на икономиката бяха очертани от пловдивска „тинк танк“ група в „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.“. Проучването излезе от печат в началото на този месец под водещата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, dr. rer. soc. oec.Тоде Тодев и проф. д.ик.н. Асен Конарев. Авторите на книгата са 28 икономисти, финансисти, учени, експерти и членове на Бизнесмрежа за българите по света от България и чужбина. Инициативата за отпечатването на книгата е на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация, а издател е „Атлас Финанс” АД.
Междувременно икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че за първи път от години България има положителен търговски баланс. „Политиката на Министерството на икономиката и енергетиката се пренасочва към Изтока и Африка“, заяви Стойнев на среща с бизнеса в Хасково, където бяха представени инструментите на Българската банка за развитие за подпомагане на малкия и средния бизнес. По думите на министъра, тъй като българските предприятия не могат към момента да отговорят на изискванията на тези пазари с обеми, те трябва да се кооперират по браншове. „Залагаме на засилване на търговски представителства в Северна Африка, Азербайджан, Грузия, Армения, Иран, Пакистан“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *