Общественото кредитиране е нужно на България

В Еврозоната има около 6400 банки, чиито активи са около два пъти и половина по-големи от брутния вътрешен продукт на страните- членки. Според последните проучвания обемътна проблематичните активи в в балансите на европейските банки надхвърля 3.2 трилиона евро.Само за 2012г.рисковете в европейската банкова система са нарастнали с 375 млрд. евро.

Проблемни са и част от страните на Централна и Източна Европа. Хаотичните икономически реформи, в някои страни като България доведоха до деиндустриализация на икономиката и подкопаване на макроикономическия фундамент.Либерализацията на външната търговияи премахването на контрола върху движението на капитали, доведе до спад на рентабилността на цели икономически сектори.Преминаването на банковия капитал в чужди ръце лиши националната индустрия от възможност да акумулира достатъчно капитал, за да прави необходимите инвестиции, като условие за икономически разтеж.

Идея на БАККОБ е през 2014 г. да се организира Конференция на международните кооперативни банки, на която да се инициира създаването на фонд за рефинансиране. Това би довело и до законодателни инициативи за хармонизиране на нашето с европейското законодателство по кооперативна линия, смятат от бранша.

Организаторина форума са: Д-р ик. Петър Нейчев – Председател на УС на БАККОБ, Зам. Председател на „Съюза на икономистите в България”, Председател на Фондация „Международен Институт за Изследване на Кооперациите”, Председател на „Интернет кооперация Популярна Каса” и проф. дфн Кръстьо Петков – виден българскиучен, политик и обществен деятел, Председател на Съюза на икономистите в България, Председател наОбединения блок на труда,Народен представителв39-то Народно събрание, Председател на КНСБ (1990-1997),Член на Българската социологическа асоциация и на Изследователския комитет по социология на труда.

Банковия бизнес е в процес на сериозни метаморфоза. което създава реални възможности за възраждане на кооперативните идеи при наличието на политическа воля.

Опита на Германия където над 60% от банковите институции са обществени е добър пример за подражание..Тези институции подпомагат малкия и среден бизнес, стигат до всеки и намалят социалното напрежение.Обществената дейност на тези институции предпази вложителите и обществото от прекомерните рискове и загуби на частните банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *