МОН финансира Chromebook за дигитализиране на училищата

Най-популярното персонално устройство за образование в Скандинавските държави, САЩ, Австралия, Нидерландия, Белгия и Испания – Chromebook беше разпознато от Министерството на образованието и науката като важна стъпка в дигитализиране на българските училища.

В последните седмици МОН осигури електронни профили, интегрирани с безплатната облачна платформа на Google G Suite за образованието, а с осигуряването на над 14 млн. лв. за преносими компютри за учители и ученици се дава възможност за продължаване на трансформацията на училищата.

С преносимите компютри Chromebook могат да работят всички ученици и учители, независимо от облачната платформа, която използват. Могат лесно да се използват и с профилите edu.mon.bg. Изцяло локализирани са за нуждите на българското образование и са създадени да работят в екстремните условия на средата в училище – водоустойчиви са, а корпусът им издържа на удари, настъпване и изпускане. Защитени са също от вируси и друг зловреден софтуер.

Освен това Chromebook лаптопите имат 8.5 години гаранция, стартират за до 8 секунди, което спестява ценно време на учениците. Те разполагат също с автоматични ъпдейти за операционната система Chrome OS и издържат до 12 часа или цял учебен ден с едно зареждане на батерията. Тя има минимум шест години цикъл на живот. Благодарение на лиценза за управление от разстояние, устройствата Chromebook могат да се контролират от училището, без значение къде ги използва ученикът. Разполагат с удобен сензорен екран, на който може да се работи и с писалка и така могат да заменят интерактивната дъска.

“Chromebook лаптопите са създадени специално за образованието и успешно подпомагат училищата при преминаването към електронно образование. Те са предпочитани и от учениците, защото превръщат учебния процес в една по-забавна и интерактивна дейност, стимулират креативността им и им дават достъп до огромно разнообразие от приложения и съдържание. Ако си мислите, че на вашите ученици им е скучно да учат, е най-добре да видите с какъв интерес участват в учебния процес деца, използващи такива устройства” – посочват от Център за творческо обучение. Организацията е официалният партньор на Google за образованието в България и единственият, който предоставя директно Chromebook устройства с лицензи за управление.

 

Александър АЛЕКСАНДРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *