Морето ни става като Монте Карло

Спортни асове изливат милиони в имоти, сърфисти чакат вълната край Бяла

Архитект №1 в света проектира вилно селище на Еди Джордан

Ваканционни селища за богати сърфисти от цял свят ще има край Бяла. Градчето се готви да конкурира Хаваите, където всяка година се събират любители на силните усещания в очакване на голямата вълна. На север от яхтеното пристанище в Бяла също има добри условия да излезеш с дъската, твърдят от общината.

Българското Черноморие е на път да стане като Монте Карло. Подобно на известния курорт в Монако, където е въпрос на престиж да имаш къща, световни знаменитости купуват имоти от Каварна до Царево.

Сред най-известните инвеститори на север от Бяла е Еди Джордан, бивш собственик на едноименния отбор от Формула 1. Известният ирландец си е купил мястото чрез престижен английски фонд, съобщи главният архитект на общината Кристиян Саралиев. Суперпроектът се чертае от най-големия архитект в света – сър Норман Фостър. Той е автор на сградата на лондонското кметство. Печелил е наградата „Стърлинг“ на Кралския институт на британските архитекти за друг свой проект – лондонския небостъргач, наречен „Краставичката“ заради специфичната му форма. Бележитият архитект ще остави своя следа и в България, щом се е заел да прави проекта на Еди Джордан. Все още той се пази в тайна, но вероятно ще е ексцентричен като собственика на имота, допускат запознати.

Съсед на Джордан на Север е кметът на Москва Юрий Лужков. Край Камчия той ще вдигне голямо вилно селище с лекоатлетическа писта и стадион с олимпийски размери. Лужков купи 130 дка и ще добави още 100 от сделка с държавата. Инвестицията ще е за 100 млн. евро, а строежът ще започне през септември.

Световна снукързвезда пък си купува къща във Варна. Седмият в ранглистата Уйли Торн идва да оглежда имоти на морето и смята да основе свой клуб в морската ни столица. „Господин Максимум“ – човекът, постигнал най-голям брой поредни максимални резултати от 147 точки в историята на снукъра, търсел възможности да инвестира край морето у нас. Той пристигнал миналата есен заедно с неговия дългогодишен приятел Джет Форд, създател и организатор на международния кънтрифест в Питърбъра.

Известни личности не липсват и на юг. Летовниците в Царево скоро ще се сблъскват по плажа с президента на испанския първодивизионен отбор „Виляреал“ Фернандо Роиг Алфонсо. Той също планира да налее 100 млн. евро у нас. Още в края на миналата година футболният бос пристигна в Царево заедно с френския архитект Ги Пери, за да се запознаят на място с географското разположение и природните дадености на крайбрежния район. Намерението му е да построи на морския бряг модерно яхтено пристанище и суперлуксозно ваканционно селище с минихотели, еднофамилни къщи, скъпи ресторанти и барове, басейни и тенис кортове. Роиг планира да изгради в съседство и огромно голф игрище, в което ще инвестира между 8 и 10 млн. евро. Според предварителните планове строежът трябва да започне всеки момент и ще бъде завършен до три години.

Кръстина Маринова

Елена Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *