Подписваме за безвизов режим за българи в Турция

В Министерство на външните работи днес ще бъде подписана спогодбата за изменение на Визовата спогодба между България и Турция от 1993 г. С промяната ще се въведе пълен безвизов режим за българските граждани, пътуващи в южната ни съседка.

Българите ще имат право на влизане, пребиваване, транзитно преминаване и напускане на територията на Република Турция без специално разрешение през всички гранично-пропускателни пунктове, отворени за международен превоз на пътници и товари.

В същото време ще бъдат освободени от изискването за транзитни визи турските граждани, притежаващи валидни визи или разрешения за пребиваване, издадени от държави членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

За всички останали турски граждани, които не отговарят на тези условия, ще продължат да се изискват визи за транзитно преминаване през територията на България.

Турция е в процес на преговори за членство в Европейския съюз, като от 35-те глави, по които ще се преговаря с Общността, за момента са отворени четири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *