”Мудис” прогнозира под 3% растеж в Г-20

„Мудис“ прогнозира, че през 2015 г. и 2016 г. растежът на БВП на страните от Г-20 ще остане под 3% въпреки спада в цените на петрола, съобщават от БНР.
В своя последен анализ Глобални макроперспективи, рейтинговата агенция каза, че БВП на САЩ ще нарасне с 3,2% през 2015 година и с 2,8% през 2016 година. Това е доста по-песимистична оценка от последните прогнози на МВФ за растеж на американската икономика с 3,6% през тази и с 3,3% през следващата година.

Междувременно, в комюникето на финансовите министри от Г-20 след края на двудневната им среща в Истанбул, се отбелязва, че резкият спад на цените на петрола ще спомогне за известен тласък на растежа на световната икономика, но с различни последици сред отделните икономики.

Според „Мудис“ е нормално подобно понижение на петролните цени да осигури значителен тласък на световната икономика, но не и в настоящите времена. Поради това ние не правим възходяща ревизия на нашите глобални икономически перспективи, заяви Мари Дирон – старши вицепрезидент в кредитната агенция.

„Мудис“ предполага, че през настоящата година забавяне на доставките на петрол и увеличаване на търсенето в сравнение с 2014 година могат да допринесат за постепенно увеличение на цените на петрола към средна цена от 55 долара за барел през 2015-а и към 65 долара през 2016 година, но все още твърде далеч от пика около 115 долара за барел през миналия юни. Подобно голямо и устойчиво намаляване на цените на петрола по принцип би трябвало да доведе до значителен тласък на световната икономика като цяло и по-специално на икономиките от Г-20, повечето от които са нетни вносители на петрол, се казва в доклада.

В същото време обаче „Мудис“ посочи, че на този етап по-ниските цени на петрола не са довели до намерения за по-високи бизнес инвестиции в световен мащаб. Нещо повече, в региони, където растежът е слаб, по-ниските цени на петрола само смекчават насрещните ветрове, какъвто е случаят в еврозоната, подчертава кредитната агенция.

В страните и регионите, където корпоративните и/или нивата на задълженията на домакинствата са високи, има голяма вероятност от по-голям от обичайния дял на спестяванията в резултат на повишаване на реалните доходи, се отбелязва в доклада, като „Мудис“ визира еврозоната или Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *