Мултифондовете може да осигурят по-висока доходност за втора пенсия

България задължително трябва да върви в посока въвеждане на мултифондовете, тоест въвеждане на възможността осигурените за втора пенсия сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли. Около тази позиция се обединиха експертът Иван Нейков и икономистът Калоян Стайков, потърсени от Investor.bg за коментар на старата идея за въвеждане на мултифондовете.

Ако се даде свобода на частните пенсионни дружества да инвестират високорисково, ще се постигне и по-висока доходност. В същото време всеки ще може да управлява собствения си инвестиционен портфейл и така да взема решения за управлението на вноските си за пенсия, смятат експертите.

Възможността да се даде избор за инвестиции на парите чрез рискови или консервативни инструменти отново излезе на дневен ред, след като преди около шест години беше отхвърлена от парламента.

Вероятно в дебата за цялостната пенсионна реформа, който ще се проведе до края на март, ще се включи обсъждането на идеята, допусна председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. По негово мнение по-висока доходност на парите от личните вноски се постига чрез по-голяма свобода за инвестиции от частните пенсионни фондове. Те могат да бъдат балансирани, консервативни или агресивни.

В момента универсалните пенсионни фондове предлагат един и същ продукт и осигурените лица нямат възможност да избират кой вариант за тях е по-добър, което не създава условия за конкуренция.

Готови ли сме да управляваме парите си за втора пенсия сами, избирайки консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли? Вижте коментара на експертите.

Иван Нейков: Няма никакви аргументи да не бъдат въведени мултифондовете

Още през 2009 година всички експерти бяха категорични, че трябва да има по-голяма свобода при управлението на средствата за втора пенсия, което може да се случи именно чрез мултифондовете, коментира Иван Нейков. Тази промяна беше отхвърлена от парламента тогава. В този смисъл атаката срещу пенсионните дружества, че не управляват добре личните пари на хората и доходността е ниска, не е основателна. Трябва да отбележим, че частните пенсионни дружества са сред най-регулираните институции и на практика това твърдение значи, че не е добра регулацията, коментира експертът.

За да се гарантира по-висока доходност, осигурените трябва да могат да избират между консервативни инвестиции при по-ниска доходност и агресивни инвестиции при по-висок риск, но и по-висока доходност, смята Нейков. За съжаление, тази разумна идея беше отхвърлена от тогавашния парламент почти без аргументи, отбеляза той.

Според него определено има място за обсъждането на идеята в предстоящите месеци, защото предлага набор от инструменти, които да дадат варианти човек да избира в какво да инвестира, така че да увеличи доходността си.

Няма нито експертни, нито икономически аргументи да не се въведе подобна промяна, коментира Иван Нейков. По негово мнение такъв подход ще даде възможност осигуреното лице да може в началото на трудовия си живот да избере по-агресивни инвестиции, а на по-късен етап да премине към по-консервативни. Всеки ще може да сменя инвестиционния си портфейл – да инвестира само в определени инструменти, които смята, че ще увеличат доходността му.

Всичко това е свързано с активното участие на лицето в управлението на средствата, което изисква и висока финансова култура. За момента обществото не е готово да управлява парите, но трябва да бъде обучено, да се повиши финансовата грамотност и да се върви и към по-висока доходност.

Според Нейков периодът до края на март не е достатъчен, за да се анализират всички елементи на пенсионната система и да се оцени ефектът от промяната. Той допусна, че отново управляващите ще неглижират реформата, за чието изготвяне са необходими поне две години. Отново може да се допусне грешката да се приемат мерки без разчети и анализи, без оценка на последиците в икономически и социален аспект, допълни той.

Калоян Стайков: Законът ограничава инвестициите на частните фондове

Идеята за мултифондовете трябва да се обмисли сериозно, защото в момента възможностите на частните фондове за инвестиции са ограничени, смята и Калоян Стайков.

Действително към момента от втория стълб има ниска доходност, защото законът ограничава дружествата, каза икономистът. Според него е задължително фондовете да имат по-голяма възможност за инвестиции на средствата, за да осигурят по-висока доходност.

По думите му те следва да са агресивни в ранните трудови години на човек и постепенно към края на трудовия живот да се инвестира по-консервативно. Това ще гарантира гъвкавост според рисковия профил на клиента.

За да говорим за по-висока доходност, трябва да се върви в посока законодателни промени за втория стълб на пенсионно осигуряване, категоричен е икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *