София продава евтини имоти

След годините на бум в приватизационните сделки в столицата през 2014 г. са продавани само евтини имоти. Най-много сделки са реализирани със земи, а тези с помещения към трафопостове заемат второ място. Това показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП).

До средата на декември София е събрала 10 млн. лв. от приватизация и така е изпълнила плана си. „Проведени са 61 търга”, съобщи главният изп. директор Марин Христов за „Монитор”.

Сделки за милиони левове през 2014 година няма

„Най-скъпият е урегулиран поземлен имот в кв. „Кръстова вада” за 1 346 600 лв. с ДДС. Той е един от петте имота, продадени през тази година, част от портфолиото на добилото скандална слава „Софийски имоти” ЕАД. Друг поземлен имот на това дружество е продаден за 170 000 лв. с ДДС на компанията „Форт нокс”, която построи срещу Интер експо центъра 126-метрова офисна кула. Теренът е на бул. „Цариградско шосе” и е със скромните 390 кв. м. Простата сметка показва, че инвестиционната компания е платила по около 350 лв. на квадрат за апетитния имот на входа на столицата. На парцела може да се строят складове и търговски обекти. Допуска се плътност на застрояване 60% и според експерти от имотния регистър теренът е продаден евтино.

Бившият военен лагер в местността Ханчето, община Златица, е намерил нов собственик за 180 000 лв. без ДДС.

Той беше ваден на тезгяха няколко пъти

като през декември 2013 г. началната му цена беше 302 000 лв. Бившият военен лагер има 21 масивни постройки с площ от 2455 кв. м и земя над 19 дка. За ученическия лагер „Средни гьол” в панагюрската местност Айкьов шумак ще има пореден търг. Лагерът има застроени сгради с обща площ от 2827 кв. м и парцел от 34,5 дка. Стартовата тръжна цена преди година беше 426 000 лв. За него от приватизационната агенция твърдят, че има заявен интерес, но вероятно и той ще бъде продаден за много по-ниска цена от тази, на която е бил обявен преди година.

В същото време обаче желани за покупка продължават да са помещенията към трафопостовете. Тази година най-много участници е имало именно за такъв обект – в жк „Христо Смирненски”.

За него са наддавали цели 7 участника

Началната му цена е била 55 000 лв., а при търга е продаден за 135 000 лв. Иначе средният ръст на цените е със скромните 5%, отчитат от СОАП. Причината е, че за скъпите имоти, чиито цени почват от неколкостотин хиляди лева и стигат до над 1 млн. лв., има само по един участник, обясниха от приватизационната агенция.

„В сравнение с 2013 г. има с около 30% по-висок интерес към търговете, организирани от СОАП. Отчитаме около 27% по-висока успеваемост при провеждане на наддаванията и с около 35% по-голям брой участници в тях – 1,62”, обясни Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *