Мъдрецът Бъфет коментира малоумната идея на Дянков

Милиардерът Уорън Бъфет, наричан от пазарите „мъдрец“, има по-различна гледна точка към въпроса за плоския данък от българския финансов министър. В интервю за американската телевизия ABC Бъфет заяви: богатите хора трябва да плащат по-високи данъци, отколкото бедните. Ето и точните му думи.
„Всъщност, данъците за ниската и средната класа и дори за горния сегмент на средната класа трябва да бъдат намалявани още повече. Но мисля, че хората в горния край на стълбицата – хората като мен самия – трябва да плащат значително повече данъци. Справяме се по-добре, отколкото когато и да е било преди“.
Финансовият министър Симеон Дянков, който нарече малоумна идеята по-богатите хора в България да плащат сравнително по-високи данъци, може би ще чуе чак по-късно тези думи на „мъдреца от Омаха“, тъй като те са доловени във въздуха от Bloomberg, а ще бъдат излъчени официално в ефир чак на 28 ноември.
“Богатите винаги ще кажат – дайте ни повече пари и ще харчим повече и тези пари ще се предадат на вас. Но това не проработи в последните 10 години и се надявам, че американската общественост го разбира“ – коментира Бъфет.
Бъфет, разбира се, говори не за българските фискални дилеми, а за предложението за отмяна на данъчните отстъпки за най-богатите хора в САЩ. По-ниските данъци за най-богатите бяха въведени като временна мярка по времето на Джордж Буш и ако не бъдат специално подновени, ще изтекат в края на декември.
Президентът Барак Обама планира да продължи действието на някои от данъчните преференции за най-богатите, които пак ще плащат по-ниски данъци и ще имат по-висок данъчен кредит, но само върху първите 250 хиляди долара доход на домакинство /200 хиляди за сам човек/.
Ако Конгресът на САЩ не реши нещо друго, в цялата страна данъчните ставки ще се покачат, а също така ще влезе в сила и федерален данък върху имоти на стойност над 1 млн. долара. Ще се увеличи данъкът върху капиталови печалби и дивиденти. Но демократите вече смятат да преговарят с Обама данъкът за най-богатите да остане нисък и през тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *