Провалът на европейския бюджет удря малките членки на ЕС

Януш Левандовски
Еврокомисар по бюджети и финансово планиране

Провалът на помирителната процедура между Европейската комисия и Европейския парламент означава, че бюджетът на Европейския съюз за 2011 г. няма да е готов навреме, за да подсигури гладкото функциониране на европейските програми за финансиране.
В същото време Лисабонският договор повелява, че в случай на провалена помирителна процедура Европейската комисия трябва да представи нов проектобюджет. И ние вече работим по изготвянето му.

Какви ще са последиците за европейското земеделие и за европейските фермери?

Директната помощ за земеделските производители се изплаща от страните членки, които в началото на следващата година трябва да получат от Европейската комисия парите, които им се възстановяват за извършените разходи. По-голямата част от плащанията за възстановяване на разходите от директната помощ се превеждат предимно през месеците януари и февруари. Не бива да забравяме обаче, че временните месечни вноски от бюджета, които са равни на максимум до една дванадесета от годишния бюджет, са твърде малки, за да покрият сумите, които трябва да бъдат възстановени. Преките помощи за 2011 г. се изчисляват на близо €40 млрд.
Възстановяването на сумите по молбите, подадени от европейските правителства през декември 2010 г., което не е успяло да се осъществи към 1 януари 2011 г. (поради късно прехвърляне в Европейската комисия или поради липса на налични целеви суми през 2010 г.), може да бъде забавено заради месечните вноски от една дванадесета от бюджета, които ограничават парите за януари. Обработката на новите молби за възстановяване на разходите от януари 2011 г. може да изостане по същата причина.
За съжаление на Европейската комисия срещата за помирение не успя да постигне планираното споразумение по проектобюджета на съюза.

Всеотдайни усилия на ЕК и белгийското председателство

Бюджетът на Европейския съюз не се изготвя за Брюксел, а за гражданите, бизнеса, изследователите, учениците и студентите, селските общности, малките и големите градове и регионите в пределите на Евросъюза.
Въпреки всеотдайните усилия на Европейската комисия и белгийското председателство Съветът на ЕС и Европейският парламент не успяха да постигнат споразумение за сътрудничество по предстоящите преговори за следващата финансова рамка.
По условията на Лисабонския договор (член 314) Европейската комисия трябва да започне работа по изготвянето на нов проектобюджет за 2011 г. Съветът, а след него и Европейският парламент ще трябва да се произнесат по този нов документ, след което трябва да стартира и новата помирителна процедура.
Целият процес най-вероятно ще отнеме няколко месеца, което означава, че от януари 2011 г. европейските институции ще работят по системата на осигуряване на една дванадесета от бюджета месечно, както е заложено в член 315 на Лисабонския договор. По тази схема всяка глава от бюджета ще бъде финансирана месечно с максимално една дванадесета от целевите суми, които са били предвидени за нея в бюджета за предходната година, т.е. за 2010 г.

Създалата се ситуация е изключително неприятна

Това ще забави финансирането на важни инициативи и инвестиции в страните членки. Около 90% от бюджета на Европейския съюз отива за финансиране на капиталовложения, създаващи икономически растеж и нови работни места. Мерките за насърчаване на икономическото разрастване и за изследователската и развойната дейност на държавите членки също ще бъдат сериозно забавени.
Създалата се ситуация е изключително неприятна. Незабавно започваме работа по новия проектобюджет, за да могат Европейският съвет и Европейският парламент да постигнат компромис по предложения им текст във възможно най-кратък срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *