Мъж купи Ферари с Биткойн и бе осъден на година и половина затвор

През октомври 2022 година Апелативният съд в Казабланка взе решение, което беше потвърдено по-рано този месец, според изявленията на адвоката на Клаудио Клаузи, Мохамед Аганаж. Клаузи беше арестуван през 2021 година след като закупи луксозен автомобил.

През 2017 година Мароко забрани притежаването и търговията с криптовалути. С това решение страната иска да изпрати ясно послание към лицата, които са склонни да използват дигитални активи.

Въпреки строгата позиция на Мароко по отношение на криптовалутите, нейните граждани проявяват значителен интерес към дигиталните активи. Според глобалния индекс за приемане на криптовалути за 2022 година, изготвен от Chainalysis, Мароко се нарежда на 14-о място в света по отношение на приемането на криптовалути, оценено въз основа на различни фактори.

Съдебното дело срещу Клаузи започва, когато французойка, живееща в Казабланка, продава на Клаузи гореспоменатия Ферари за €400,000 ($436,600) в биткойн. След това тя подава жалба, обвинявайки Клаузи в „измама“.

Освен това, марокански гражданин подава отделна жалба срещу Клаузи, в която твърди, че Клаузи е измамил него и му е подписал чек на чуждо име в замяна на биткойн, за да закупи три часовника, принадлежащи на мароканския гражданин. Съдът постановява, че Клаузи трябва да възстанови на собственика на часовниците сумата от €3,900.

Въпреки че присъдата е за 18 месеца, адвокатът на Клаузи споменава, че се очаква клиентът му да изтърпи малко повече от месец в затвора, за да изтърпи наказанието си.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *