Над половината от румънските банки са заплашени от загуби през 2009 г.

Повече от половината от общо 43-те банки, опериращи в Румъния, са заплашени от регистрирането на загуби през 2009 година, смята президентът на Chartered Financial Analyst (CFA) Румъния Драгос Кабат.
Основните причини за тези очаквания е необходимостта от поддържане на завишени резерви, както и големите разходи по привличането на депозити заради високите лихвени проценти. Освен това кредиторите биха регистрирали загуба от поне 10 на сто при всеки просрочен кредит, смята специалистът.
Според оценките на Кабат лошите кредити ще се удвоят, а в случай на просрочване банките биха се оказали собственици на множество имоти и автомобили, които няма да могат да продадат.
Най-вероятният сценарий е икономическата ситуация в Румъния да се влоши или поне да остане нестабилна. В такъв случай предоговарянето на сроковете за погасяване на задълженията само би довело до „напудряне“ на банковите баланси. „Повече от половината банки в Румъния ще завършат 2009 година на червено“, смята Костас.
Въпреки всичко банковият сектор в северните ни съседи ще бъде ударен от кризата по-слабо от международните финансови институции, които са отчели значителни спадове на печалбите или дори загуби за милиарди евро през 2008 година. Причината за това е, че румънските банки нямали експозиции към токсични активи, посочват представители на централната банка, цитирани от reporter.gr.
През 2008 година ръстът на активите на румънските банки възлезе на 25 на сто и те достигнаха 314,6 млрд. леи (85,5 млрд. евро). Към края на годината на пазара оперират 43 банкови институции, десет от които са клонове на чужди банки.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *