Търновци не върнаха 5 млн. лв. на банките

Над 4,6 милиона лева са невърнатите кредити от великотърновци на различни банки. Това показват регистрите на шестимата частни съдия-изпълнители от съдебен окръг В. Търново, съобщи регионалното издание „Янтра днес“. Въпросната сума е сформирана от образуваните през тази година изпълнителни дела.
Според отчета на Виктор Георгиев само неговата кантора вече има да събира над 1,9 млн. лв. от необслужвани заеми.
Цифрата на общите банкови задължения в старата столица обаче набъбва тройно, ако се прибавят и делата от 2008 г. Тогава например при двамата държавни съдия-изпълнители е имало 74 дела за общо 1,4 млн. лева лоши кредити.
За периода от януари до 10 март тази година над 40 % от общия брой на новообразуваните дела са именно срещу банкови длъжници, показва справка при частните изпълнители в града. Изключение прави кантора Косева, където за двата изминали месеца на т.г. е заведено само едно дело с взискател банка, но за сметка на това кредитополучателят трябва да връща 800 000 лв.
По-голямата част от хората, които наскоро са престанали да погасяват кредитите си, са физически лица, взели потребителски заем. Средно борчовете на великотърновци, които ще бъдат посетени от съдебен изпълнител, са за 10 000 лв. За да съберат парите на банките, изпълнителите описват и разпродават имущество на длъжниците. Обявления за предстоящи принудителни търгове се поставят на специално отредено табло в Районен съд В. Търново. Съвсем малка част от въпросните близо 5 млн. лева “пресни” дългове обаче са събрани към този момент.
Междувременно банките продължават тенденцията от края на миналата година и още повече затягат условията за отпускане на потребителски кредити, продължават да растат такси и лихви.
В началото на тази седмица пък от “Кредит-Център” оповестиха проучване, според което през февруари се наблюдава 50-процентен спад сред домакинствата, желаещи да вземат банков заем.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *