Над 18% среден спад на продажбите на коли в Европа за февруари

Продажбите на нови коли в Европа са се понижили с 18,3% през февруари на годишна база, показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители. През месеца на Стария континент са продадени общо 968 159 нови коли.
Спадът на продажбите в Западна Европа възлиза на 17,3 на сто спрямо месец февруари 2008 г., а в Централна и Източна Европа се регистрира намаление от над 30%.
Продажбите биха се понижили дори още по-силно, ако не беше влиянието на субсидиите в Германия при покупка на нов автомобил. В страната търсенето на нови коли е скочило с 21,5% на годишна база.
Единственият друг западноевропейски автомобилен пазар, който отбелязва растеж, е този в Люксембург с леко покачване от 0,3 на сто.
Франция, където също има въведени субсидии при покупка, но в по-малък размер, бележи най-малкото понижение сред останалите пазари, възлизащо на 13,2%.
Продажбите на нови автомобили в Испания падат с 48,8% през февруари спрямо същия месеца на миналата година, в Италия – с 24,4%, във Великобритания – с 21,9%.
Сред по-новите страни членки на ЕС Полша има растеж на пазара със 7,3 на сто, в Унгария има спад от 46,4 на сто, в Румъния – понижение от 66,5 на сто.
В България продажбите на нови автомобили за месеца се понижават с 53 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *