Цената на петрола скочи до 47 долара за барел

Цената на суровия петрол достигна близо 47 долара за барел под натиска на опасенията, че Организацията на страните износителки (ОПЕК) ще вземе решение за ново намаление на доставките поради продължаващото икономическо забавяне и свръхпредлагането на пазара.
Съгласно данните, изнесени от Енергийното министерство на САЩ, запасите от суров петрол на страната са се повишили със 750 хил. барела за последната седмица, на фона на 3,5% спад на търсенето на суровината, съобщава Bloomberg.
Лидерите на ОПЕК ще проведат среща на 15 март във Виена, като предварителните очаквания са започналото през септември понижаване на експортните квоти да бъде продължено. До момента организацията е свила производството си с цели 4,2 млн. барела дневно.
На борсата в Ню Йорк априлските фючърси на лекия суров петрол поскъпнаха с 1,51 долара (или 3,3 на сто) до 47,03 долара за барел. В часовете на електронна търговия цената на „черното злато“ се стабилизира и към момента се търгува при 46,70 долара за барел.
По време на търговската сесия в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 8,9 на сто (3,69 долара) до 45,09 долара за барел.
Цената на петрола се е повишила с общо 4,6 процента от началото на годината и с 2,5 на сто само в рамките на тази седмица. Спрямо рекордните нива от 147,27 долара за барел, достигнати през месец юли миналата година, цената на петрола се е понижила с 68 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *