Над 2 млрд. долара приходи очаква Европа от Евро 2008

Европейското първенство по футбол може да се превърне в истинска машина за пари за организаторите от Австрия и Швейцария, коментира Associated Press. Първенството ще се проведе в периода 7-29 юни, като в него ще участват 16 отбора. Прогнозите са първенството да донесе приходи за европейската икономика в размер на 1,2 млрд. евро (2,1 млрд. долара).

Доклад, изготвен по поръчка на MasterCard, прогнозира силен ръст на продажбите на билети и туристическите пътувания въобще, както и повишени приходи от продажбата на храни, напитки и сувенири. Очакванията са и за бум в рекламния сектор, телекомуникациите и услугите.

Европейското първенство ще се отрази благоприятно не само за градовете-домакин на срещите – положителното влияние ще усети целият европейски континент, се казва още в доклада. Тези прогнози се основават на доклад, изготвен от УЕФА, който показа че Евро 2004, което се проведе в Португалия, донесе над 800 млн. евро приходи за европейската икономика.

Организаторите очакват повече приходи от първенството през 2008 година, въпреки отсъствието на Англия. Футболът е на особена почит на Острова и първоначално се очакваха поне 40 хил. британци да подкрепят на живо своите любимци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *