Над 70% от доходите на българите са от работна заплата

България е държавата, в която неравенството в доходите на 10-те процента от най-богатото и 10-те процента от най-бедното население се е свило най-много в Европа. Това се посочва в доклада на Международната организация по труда (МОТ) Global Wage Report 2014/2015, който изследва периода между 2006 и 2010 г. Разликата намалява, защото заплатите на високодоходната част от населението са спаднали за този период. България е сред държавите, при които най-голяма част от доходите в домакинствата идват по трудови договори – над 70%. На второ място като най-голям дял са доходите от пенсии – над 10%, и приблизително толкова са доходите на самонаетите.

По света

Работната заплата има най-голям дял в общите доходи на домакинствата от средната класа. При най-бедните и най-богатите има зависимост и от други източници. При развитите държави заплатата заема около 70 до 80% от общите доходи. При развиващите се пазари, при които самонаетите се срещат по-често, приносът на работната заплата в общия доход на домакинствата обикновено е по-малък – между 30 и 60%. „В много от развиващите се държави неравенството е на пазара на труда, особено при заплатите и заетостта“, каза Розалия Васкес, специалист по заплатите в МОТ.

Възнаграждения

В доклада е записано, че като цяло заплатите в глобален мащаб са нараснали само с 2% през 2013 г., докато преди кризата средното увеличение е било 3% на година. В най-голяма степен увеличението на заплатите е движено от държавите в Г-20, при които средното увеличение за миналата година е било 5.9%. За сравнение – средните заплати на държавите в групата „развити“ са се увеличили с едва 0.1%. „През последните две години заплатите в групата на развитите икономики почти не растат, а при някои дори намаляват“, коментира Сандра Поласки, заместник-директор в МОТ. Според нея това рефлектира върху потреблението на домакинствата, засяга негативно икономиките и увеличава риска от дефлация в еврозоната.

Според Кристен Собек, икономист в МОТ и един от авторите на доклада, през последните десет години се наблюдава бавно сближаване на заплатите в развитите и развиващите се икономики, но все пак заплатите в догонващите пазари са средно три пъти по-ниски от развитите.

Производителност на труда

В глобален мащаб производителността на труда в развитите държави продължава да изпреварва ръста на заплатите, показва докладът. Тази тенденция продължава вече близо 15 години, като единствено през 2008 и 2009 г. продуктивността е намалявала за сметка на възнагражденията.
Според анализа на международната организация делът на труда като част от брутния вътрешен продукт намалява, докато делът на капитала се увеличава. Това означава, че служителите и техните домакинства допринасят все по-малко за икономическия ръст, докато собствениците на капитала печелят повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *