Цената на суровия петрол се потопи под 56 долара за барел

Фючърсите върху петрола поевтиняват в първите минути на търговията в Лондон. Спадът в цените бе предизвикан от новините, че през декември производствената активност в Китай остана на червено за пръв път от 7 месеца, пише Investing.com.

Контрактите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през февруари губят 1,35% от стойността си до 55,50 долара за барел, след като по време на късната търговия в Азия достигна сесиен минимум от 56,25 долара за барел.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 1,63% до 60,21 долара за барел – най-ниската стойност от юли 2009 г.

Графики: Investing.com

Цените на петрола поеха надолу в понеделник, след като Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е страна член на ОПЕК, съобщи, че петролният картел няма да съкрати производството, за да обуздае цените. Новините засилиха опасенията, че предлагането далеч превишава търсенето.

Цените на „черното злато“ се стабилизираха по-рано през годината на фона на прогнозите, че американската икономика ще расте по-бързо, с което ще се увеличава потреблението на горива и енергийни източници. Въпреки че щатската икономика продължава да се разширява, икономическият растеж на други водещи държави се охлажда, което допълнително натиска цените на петрола.

Но геополитическото напрежение също оказа влияние. Военните конфликти в Украйна, Сирия, Ирак и другаде по света не се отразиха на предлагането, каквито предположения имаше.

Държавите от ОПЕК най-вероятно позволяват на цените да падат с цел да предизвикат американските производители на шистов петрол, чийто добив е по-скъп, отбелязва още Investing.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *