Наемането на нови служители e 3 пъти по-скъпо от задържането на настоящите

Един новонает служител излиза три пъти по-скъпо на работодателите от задържането на настоящия персонал поради инвестициите в обучение и развитие. Такова мнение изказаха от компанията за подбор на персонал Manpower Bulgaria Ltd. От фирмата уточниха, че перото „Обучения“ е едно от първите, които бяха сериозно орязани.
Спад в интереса на фирмите към обучения поради затруднените икономически условия наблюдават и от Monday Ltd. От компанията посочиха, че основната част от обученията в момента са насочени към повишаване на уменията за продажби и подобряване на управленските практики.
„Фармацевтичните фирми продължават със стабилното инвестиране в обучение (основно) на търговския си персонал, има и малък брой от търговските фирми, които също могат да си гo позволят в момента“, казаха още от фирмата.
„Тази година са много популярни обученията, финансирани по Оперативна програма „Човешки ресурси“, както и онлайн обученията, които са много ефективни по отношение на инвестираните време и средства“, коментираха от Manpower.
Според тях напоследък се увеличава броят на обявените в специализираните медии възможности за млади хора, което донякъде се дължи на факта, че се освобождават по-скъпи служители. Уточнено беше и че бизнесът не се обръща към компанията по повод стажантски програми.
Относно стажовете от Хрисела – Перфект Консулт ЕООД посочиха, че такива се предлагат предимно в банковия и застрахователния сектор. От Monday отбелязаха, че сесиите на студентите приключват в края на юни – средата на юли и те в момента не са в състояние да поемат ангажименти.
„Както всяка година, има платени и неплатени стажове, като има тенденция повечето стажове да предвиждат минимално възнаграждение. В държавната администрация остават неплатени“, коментираха от Monday. Няма точна информация относно това какъв процент от стажантите получават предложения за постоянна работа.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *