Японската икономика става все по-сложна

Индустриалното производство на Япония е успяло да нарасне силно през април, постигайки най-голямото си месечно повишение за последните 56 години. Това се дължи на засилено търсене на японска продукция на външните пазари и спомага значително за преодоляване на рецесията в страната.
Производството е нараснало с 5,2 на сто през март, постигайки второ поредно месечно повишение, показват данните на официалната статистика. Подобно рязко нарастване на производството не е наблюдавано от март 1953 година, година след края на американската военна окупация и период, близък до края на войната в Корея, посочва Bloomberg.
Постигнатият ръст е далеч по-голям от прогнозите на анализаторите, които очакваха повишение от 3,3 на сто.
На фона на добрата новина обаче японската статистика разпространи и разочароващи данни за пазара на труда в страната. Те са свързани с безработицата, която е достигнала 5 на сто. При това съотношението, което показва колко работни места се падат на всеки кандидат, е паднало на 0,46. Толкова ниска стойност не е наблюдавана от 1999 година досега.
Други данни, разпространени днес, показват, че Япония отново е изправена пред призрака на дефлацията. През април индексът на потребителските цени, в който не влизат пресните хранителни продукти, се е понижил с 0,1 на сто на годишна база. Само в района на Токио пък цените са се понижили с 0,7 на сто през май, което не се е случвало през последните шест години.
В резултат на всички тези новини японската йена успява да поскъпне до 96,48 USD/JPY днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *