Назначиха разследван за злоупотреби за шеф на морската администрация

Разследваният за злоупотреби и конфликт на интереси бивш главен секретар на ИА „Морска администрация“ (ИАМА) Сергей Църнаклийски е новият изпълнителен директор на агенцията, стана ясно от справка на „Класа“ в интернет сайта на морското ведомство. Новината бе потвърдена и от транспортния министър Александър Цветков при представянето на отчет за първите 100 дни на новия екип на министерството му.
Досегашният шеф на агенцията Николай Апостолов бе освободен преди 10 дни, като основен мотив за това бяха нарушенията около отдаването на спасителния кораб „Перун“ под наем. За цялата корупционна схема „Класа“ написа серия от материали в последните две години.
Инспекторатът на транспортното министерство е извършил проверка и е предал доклад на министър Цветков, в който се потвърждава верността на изнесените факти. Според доклада „…за деянията, извършени от Венцислав Иванов (бивш шеф на агенцията, бел.авт.), Николай Апостолов и Сергей Църнаклийски, следва да бъде сезирана Софийска градска прокуратура с предложение да образува досъдебно производство“. Пак според доклада „… налице е конфликт на интереси, предопределени от факта, че в качеството му на главен секретар на ИАМА, Сергей Църнаклийски би следвало да осъществява контрол върху дейността на чартьора, а вместо това той се явява като негов офицер по сигурността (доверено лице)“.
Въпреки констатираните нарушения, Църнаклийски не само незабавно не е освободен от длъжност, но е назначен и в момента управлява морската администрация.
Независимо от констатациите в доклада транспортният министър коментира, че не вижда нищо нередно в назначаването на Църнаклийски за директор на ИАМА. „В доклада, който е изпратен на прокуратурата, не съм спестил нищо и не съм извадил нищо от него и на този етап смятам, че няма конфликт на интереси. Ако се докаже, че има такъв конфликт или нарушения от негова страна, аз няма да гласувам доверие на този човек“, обясни Цветков.
Междувременно седем морски организации изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов и до ръководителя на Дирекция „Разширяване“ в Европейската комисия Майкъл Лий. В него те се обявяват против назначаването на новия изпълнителен директор на агенцията. Подписи под декларацията са сложили Българската асоциация на корабните капитани, Моряшкият професионален съюз, Националното сдружение за морско търсене и спасяване БУЛСАР, Българската национална асоциация за подводна дейност, Клубът на корабните механици, Съюзът на моряците ветерани, Българският морски съюз и рибарска кооперация „Траката”, както и морското направление на Националния съюз на превозвачите. В декларацията се предупреждава, че морският бранш има готовност да предприеме протестни действия, ако не бъде отменено назначението на Църнаклийски. Организациите алармират, че очевидно назначението се извършва под натиска на силните все още приближени на кръга „Апостолов – Мутафчиев“.

Михаил Рангелов, вестник „Класа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *