Най-богатият 1% скоро ще има повече от останалото население на света

Най-богатият 1% скоро ще притежава повече от останалата част от населението на света, сочи проучване, проведено от благотворителната група Oxfam, съобщава ВВС.

Изследването на организацията показва, че делът на световното богатство, собственост на най-богатия 1 процент, се е увеличил от 44% през 2009 г. до 48% през миналата година.

Ако се запази сегашната тенденции, Oxfam очаква най-богатият 1% да притежава повече от 50% от световното богатство до 2016 г.

Изследването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос.

Годишната среща привлича водещи политически и бизнес лидери от цял свят. Изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянима, която ще е съпредседател на събитието, каза, че ще настоява за спешни действия за свиване на пропастта между богати и бедни.

В изявление в навечерието на форума Бянима посочи, че мащабът на глобалното неравенство е „просто потресаващ“. „Време е нашите лидери да се заемат с мощните интереси, които стоят на пътя на един по-справедлив и по-проспериращ свят, иначе битката с бедността ще се върне с десетилетия назад.“

„Бедните понасят двоен удар от нарастващото неравенство – те получават по-малък дял от икономическата баница, а тъй като силното неравенство засяга растежа, то баницата е по-малка“, изтъква тя.

Благотворителната организация приканва правителствата да приеме план от седем точки за справяне с неравенството, включително затягане на мерките срещу укриването на данъци от фирми, както и преминаването към екзистенц-минимум заплата за всички работници.

Oxfam посочва, че състоянието на 80-те най-богати е колкото това на по-бедната половина от човечеството. 52% от световното богатство, което не е собственост на най-богатия 1%, пък се се притежава от най-богатите 20%.

Проучването идва само ден преди традиционната реч за състоянието на Съюза на американския президент Барак Обама, в коятотой се очаква да призове за увеличаване на данъците на богатите, за да се помогне на средната класа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *