Най-големият азиатски инвеститор в България

Близо 300 милиона евро са южнокорейските инвестиции в България през последната година, но съществува потенциал за увеличаване на тази сума. Това заяви извънредният и пълномощен посланик на Република Корея Шин Менг-хо, цитиран от БНР.

В последно време забелязвам отлични знаци за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията ни.

Смятам, че България и Корея са приятелски открити държави. Нивото на корейските инвестиции се увеличи значително. Общото количество възлиза на около 300 млн. евро, а това прави Корея най-големият инвеститор от азиатските държави. Корейски бизнесмени проявяват интерес към земеделието. Един от тях вече изгражда фабрика за специален сорт гъби в Телиш.

Тази компания планира да участва в производството на органично месо, зеленчуци и зърнени култури.

Има корейски компании, които проявяват интерес към ИТ-сектора. Продължаваме да поддържаме интересите в създаването на електронно правителство, строителния бранш, транспорта.

Наши фирми планират участие и в управлението на отпадъци. Не трябва да забравяме, че потенциалните инвеститори сравняват инвестиционните си преимущества в страните от района на Централна и Източна Европа, от Естония на север до България и Гърция на юг.

При днешната глобализация, ако България успее да подобри инвестиционния си климат, тя ще може да привлече и много повече инвестиции. И обратно – ако България не успее да изгради благоприятна инвестиционна среда, то тя може да загуби много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *