Храните качват дела си в българския износ

Над 7.6 пъти е нараснал износът на български храни и напитки за периода 2001-2012 г., показва анализ на браншовата федерация към КНСБ. Експортът на хранителни стоки расте с по-бързи темпове от националния, който се е увеличил малко над 6 пъти. Износът на тютюн и цигари пък се е увеличил почти 8 пъти.

През 2012 г. хранителната ни индустрия е произвела стоки за 9.5 млрд. лв., сочи анализът. Така с 15.2% дял тя се оказва втора по важност в българската промишленост. Секторът „дава хляб“ на 4.6% от всички заети в икономиката на страната.

Производството на хляб, хлебни изделия и други тестени продукти има най-висок относителен дял. Най-силно се разширява делът на производството и преработката на месо и месни продукти. Тези два сектора произвеждат над 71% от продукцията в стойностно изражение в групата на храните, на стойност 4.8 млрд. лв. Расте и делът на млякото и млечните продукти – от 9.6% през 2001 г. на 12.3% през 2011.

Най-търсените в чужбина наши стоки са мелничарски продукти – брашно, овес, царевица, както и захарни изделия, и олио, рапично масло. Тези изделия формират над 50% от износа на храни през 2012 г. По данни на Агенцията за малките предприятия пък основните ни пазари за сладки и тестени изделия са Румъния, Полша, Великобритания и Гърция. А маслата ни се котират особено добре в Гърция и Румъния. От КНСБ изтъкват, че нарастването на дела на храните и напитките във външната търговия се дължи на ценовия ефект, но и на увеличение на обемите. През 2012 г. експортът е скочил тройно – до 1086 хил. тона при 355 хил. т предната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *