Най-големият длъжник на ВиК-Варна става негов шеф

Сериозен скандал се завихря около избора на нов управител на ВиК-Варна. Единствената кандидатура за поста, предложена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е тази на началника ВиК-Златни пясъци Веселин Русев. Частното дружество е най-големият длъжник на смесената държавно-общинска структура. Към момента задълженията на водоснабдителното дружество, което обслужва територията на комплекса, възлизат на около 300 000 лева. От години между двете предприятия се водят спорове и около това кой трябва да построи нова пречиствателна станция на Златни пясъци, чия да е собствеността и какво да се прави със старата.
Въпреки това обаче, от министерството не считат тези обстоятелства за притеснителни и са възприели, като допустима кандидатурата на Русев.
От пресцентъра на ведомството отказаха да потвърдят кое е името на претендента за шефското място. Изтъкнатият предлог е, че биха нарушили закона, ако оповестят директора, преди той да е официално избран. Това трябва да стане в петък. На последната сесия през октомври Общински съвет Варна трябваше да реши как да гласува на въпросното заседание. Местните народни избраници обаче така и не можаха да преценят, понеже и на тях не бе съобщено за кого ще гласуват. Въпреки волята на кабинета за смяна, те категорично заявиха, че застават зад досегашния управител Валентин Вълканов. Той пък също не бил уведомен, с кого ще бъде заменен.
Според запознати действията му в последните дни се следят изкъсо от новата власт. В дейността са замесени дори и правоохранителните органи. Преди дни в Икономическа полиция е получен сигнал, че Вълканов изнася документи от сградата на ВиК-Варна, заради което е направена и зрелищна акция и проверка от страна на силите на реда. Вълканов напълно отрече твърденията, че с оглед на предстоящото си освобождаване изнася важни документи от дружеството.

„Позвънете новини“
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *