Най-големият индустриален фалит

General Motors вероятно ще мине през оздравяване чрез процедура по несъстоятелност.
Снощи GM направи по-изгодна оферта на облигационерите за замяна на дълг срещу собственост в размер на 27 млрд. долара, чрез която се надява да си проправи пътя към бързо производство по несъстоятелност, предаде Ройтерс.
Компанията, която в продължение на 77 години бе №1 в света, има общо задължения за $176.4 млрд. към 31 декември 2008 г., допълва Блумбърг.
Според новите условия на сделката, която според компанията е подкрепена от кредиторите, притежаващи около 20 на сто от дълговете й, на притежателите на облигации ще бъде предложен дял от 10 на сто от преструктурираната компания и гаранции за придобиването на друг дял от 15 на сто.
В замяна кредиторите ще се ангажират да не се противопоставят на продажбата на печелившите активи на General Motors на нова компания, която ще бъде създадена от американското правителство при ускореното производство по несъстоятелност в рамките на два-три месеца. Това ще бъде третият най-голям фалит в САЩ след Lehman Brothers и Worldcom и най-големият в индустрията
Министерството на финансите ще притежава 72.5% от новата General Motors, която ще се появи след преструктурирането, а съвместно дружество със синдиката на американските автомобилостроители (UAW) – 17.5 на сто.
Очаква се новата компания да получи помощ от 40 млрд. долара, вкл. 9 млрд. долара от Канада.
Междувременно фалитът на ключови поддаставчици предизвика загриженост и за кешовата позиция на единствената незасегната компания от тройката – „Форд“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *