Най-голямата украинска банка поиска охрана от силовите органи на Украйна

Украинската „Приватбанк“, която временно прекратява работата на своите офиси и банкомати в Донецка и Луганска област, моли силовите структури на страната и жителите на регионите да организират безопасното банково обслужване, се казва в съобщение на най-голямата банка в Украйна, цитирано от РИА Новости.

Продължаващото в Югоизточна Украйна противостояние между привърженици на федерализацията и силовите органи е принудило банката от понеделник да прекрати работата на клоновете, банкоматите и терминалите в Донецка и Луганска област. В условията на открито въоръжено противостояние и масови факти на мародерство и вандализъм става невъзможно да се осигури безопасността на клиентите и служителите, заяви „Приватбанк“.

Банката се обърна към властите на Украйна, ръководителите на силовите структури и представителите на обществените движение в Донецка и Луганска област с предложение съвместно да осигурят безопасна работа на банковата инфраструктура на територията на регионите.

„Приватбанк“ посочи, че чрез нея получават пенсиите си повече от 400 000 донецки и лугански пенсионери, а в региона живеят повече от 220 000 получатели на други социални плащания.

„Приватбанк“ се обръща към властите, обществените движения, всички жители на Донецка и Луганска област с предложение да организират с общи усилия безопасната работа на банковите клонове, инкасаторския транспорт за банково обслужване на населението без нарушения“, гласи съобщението.

Банката предлагат както на властите, така и на обществените движения в източните региони на Украйна да осигурят безпрепятствено преминаване на инкасаторския транспорт и охрана на банковата инфраструктура от мародери и вандали. По данни на „Приватбанк“, само за последните 10 дни от палежи, нападения и унищожаване на имущество в градовете на Донецка и Луганска област са пострадали 38 нейни банкомати и 24 отделения, заловени са 11 инкасаторски автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *