Партията на Фараж води в проучванията за евроизборите

Британската антиевропейска формация Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) бе посочена като фаворит за спечелването на най-много британски гласове на изборите за Европейски парламент този месец, въпреки социологическо проучване, според което партията е възприемана като расистка от 27 процента от гласоподавателите, съобщи Ройтерс.

Резултатите от допитването не са първите, които прогнозират победа на ЮКИП в очакваната оспорвана надпревара с Лейбъристката партия на 22 май. Те показват нарастваща подкрепа за партията, въпреки полемиката около някои от използваните тактики по времена предизборната кампания.

Сондаж на намеренията за гласуване на евроизборите, публикуван във в. „Сънди таймс“ дава на ЮКИП 29 процента,с което партията изпреварва с един процентен пункт лейбъристите.

Друго социологическо проучване, публикувано във в. „Сън“, посочва, че ЮКИП изпреварва с 3 процентни пункта Лейбъристката партия.

И двете проучвания поставятКонсервативната партия на премиера Дейвид Камерън на трето място, съответно с 22 и 23 процента от намеренията за гласуване.

Кампанията на партията на Найджъл Фараж за незабавно излизане от ЕС и по-строги правила за имиграцията й донесоха подкрепа предимно от симпатизанти на консерваторите в Югоизточна Англия. Тя обаче е насочена и към гласоподаватели от традиционно лейбъристки райони в северната част на страната.

Според сондажите подкрепата за ЮКИП не е спаднала във връзка с обвиненията за расизъм, след като миналия месец мина под знака на предизвикала полемика кампания с плакати и скандали, вкоито бяха замесени членове на партията. Повече от една четвърт от респондентите в проучванията на „Сън“ и „Сънди таймс“ казват, че партията има расистки възгледи, членове и поддръжници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *