Най-модерната централа с чисти въглища в света откриха в Италия

ТЕЦ с обща мощност от 1980 мегавата, работеща с т.нар. чисти въглища, откриха в Торевалдалига Норд, до Рим.
Това е най-модерната централа по рода си в света заради използваните от нея технологии и апаратури. Централата, която се намира до римското пристанище Чивитавекия, беше открита в присъствието на италианския министър на икономическото развитие Клаудио Скайола.
Новата централа е съставена от три блока, всеки от които от 660 мегавата. Тя заменя старата централа, която функционираше с мазут. Проектът за конвертирането на централата беше реализиран от енергийния гигант Енел, който даде старта му през 2003 година.
Новата централа ще бъде в състояние да задоволява 50 % от нуждите от ток на област Лацио с център Рим. Това представлява 4 % от общите национални нужди в това отношение.
Благодарение на използваните технологии централата ще намали значително емисиите на вредни газове в атмосферата. В сравнение с предишната централа, сегашната, която работи с чисти въглища, ще съкрати с 61% емисиите на азотни окиси, с 88% – тези на серен диоксид и прах. На практика те ще бъдат с 50 % по-ниски от нормата, поставена в ЕС. Емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени с 18 %.
Транспортирането на въглищата ще става приабсолютна сигурност, тъй като те няма никога да влизат в контакт с въздуха.
Общите инвестиции, направени от Енел, са за 2 милиарда евро. 3500 души и 200 фирми участваха в реализирането на проекта в рамките на 15 милиона работни часа.
Според главния изпълнителен директор на Енел Фулвио Конти групата му е готова да реализира централа с чисти въглища и в Порто Толе, в делтата на река По.
През последните 8 години Енел инвестира 31 милиарда евро в Италия. 25 милиарда евро бяха разпределени под формата на дивиденти сред двата милиона акционери на групата. 20 милиарда евро пък бяха платени на държавата под формата на данъци и акцизи.
През следващите пет години Енел се готви да инвестира и други 13 милиарда евро в различни проекти в Италия.
Днес Енел е втората най-важна енергийна група в Европа. Тя има 86 000 служители, които работят в 22 страни. В България групата е собственик на старозагорската ТЕЦ Енел Марица Изток 3.
Енел е лидер и в ядрените технологии. Тя управлява централи по американски технологии в Испания и по руски технологии в Словакия. Инженери на Енел участват и в изграждането на френска централа във Flamanville.
prontosofia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *