Турция отвръща на България в областта на автомобилните превози

Министерството на транспорта на Турция се готви да даде отговор със строги мерки спрямо България, която едностранно въведе такси от 83 евро за преминаващите през нейна територия турски ТИР-ове, пише турският вестник “Заман”. Съгласно тези мерки от 1 септември ще бъдат събирани такси от всички български превозни средства, които преминават през Турция. Същевременно турските ТИР-ове няма да използват българската територия. Стоките, които се превозват за европейските страни, ще бъдат оставяни на българската граница. Внасяните от Европа стоки ще бъдат получавани на българската граница.

Пред Дарикрадио председателят на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Димитър Николов заяви, че ако това е вярно, турският бизнес ще изгуби много повече от българските превозвачи и добави:

Това се очакваше, но според мен не е в интерес на Турция да тръгва по тази линия, защото турските автомобили, които минават през България, са стотици пъти повече от българските, които влизат там. Защо предприемат мерки срещу българите – ако те могат да заобикалят България, значи няма проблем. Нямат право да са обидени, защото това, което се наложи в България, е най-ниското, което плащат в страна от ЕС. Вярно е, че досега им беше безплатно, но тук въпросът беше, защото без пари минават по 1500 камиона на ден. Ние така или иначе си плащаме в Турция по аутобаните. Със сигурност това, което плащат българските автомобили, не е по-малко от това, което плащат турските през България. Ако се тръгне на една такава ескалация, според мен няма да има печеливш.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *