Най-скъпите компании в света

Заради фактори като слаб долар, криза на пазара на недвижими имоти и изключително силна конкуренция, през изминалата година компаниите от САЩ са загубили голяма част от влиянието си на световните борси. Нова класация на консултантската компания Ernst & Young показва как все по-голяма част от фирмите с най-висока пазарна капитализация идват от Китай и Европа: материал на Spiegel.

Китай вече отне от САЩ мястото на компанията на върха. В края на 2007 г. най-скъпият в света по пазарна капитализация концерн стана енергийната компания PetroChina с борсова стойност $ 723,794 милиарда. През ноември феноменалният борсов дебют в Шанхай на PetroChina измести американската Exxon Mobil от първото място.

Много компании от Китайската народна република през миналата година събраха приказни суми на борсата. Това се отразява и в новия „топ 100″ на най-скъпите фирми. Броят на китайските фирми сред 100-те най-скъпи световни компании за изминалата година нараства от 7 на 10. Тяхната съвкупна стойност за годината от края на 2006 до края на 2007 нараства с 123%.

Ръководителят на Ernst & Young Хендрик Холвег изтъква, че развитието на китайската борса през последната година събужда спомени за интернет балона през 2000. Но въпреки това без съмнение е, че КНР ще е един от водещите играчи на бъдещето. „Значението на Китай и на китайските фирми в световната икономика в бъдеще ще се покачва“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *