Определени са цените за внос на плодове и зеленчуци

Европейската комисия определи минималните цени за вноса на някои плодове и зеленчуци, които влизат в общността от трети страни.

Праговете се фиксират всяка година, за да се предотврати евентуален дъмпинг на вътрешните цени и за да се защитят европейските фермери, пише в.“Дневник“

Цените за 2008 г. бяха обнародвани в края на миналата година в Официалния вестник на Европейската комисия (Journal Officional). Фиксирани се минималните стойности при доставките на домати, краставици, тиквички, грозде, ябълки и цитрусови плодове, съобщиха от Агенция „Митници“.

Българските търговци внасят основно домати, краставици и ябълки от Македония и Турция, затова следят стриктно тези стойности, обясниха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Липсата на суровина принуди консервните заводи масово да се снабдяват с продукция от съседните държави.

Най-високи са цените при вноса на домати от Турция, тъй като земеделската продукция там се субсидира от правителството. Допустимата стойност е 117.9 евро за 100 килограма (ЕК фиксира праговете не за тон, а за 100 кг). В същото време вносът от Македония и Мароко става на значително по-ниски цени от 27.8 и 55.9 евро. При търговията с останалите държави се прилага общ праг от 67.2 евро за същото количество.

При краставиците допустимата цена за вноса от Турция отново е най-висока – 164.4 евро за сто килограма. Следва Йордания, чийто импорт става на цена 151.2 евро. Останалият внос е значително по-евтин, македонската продукция може да влиза на цена 48.1 евро, мароканската по 40 евро, а за останалите държави прагът е 101 евро за сто.

Фиксирани са и цените за импорт на тиквички от Турция, тъй като тя единствена снабдява европейски държави с този зеленчук, обясниха експерти. Прагът е 120 евро за 100 кг.

Европейската комисия определя и цените за цитрусовите продукти, които влизат от Аржентина, Турция, Уругвай и Южноафриканската република. Регулацията се прилага основно при вноса на лимони, които се произвеждат от държави от Европейския съюз. Фиксираните стойности при вноса на сто килограма лимони варират от 50.3 до 89.1 евро. По-ниските прагове на вноса са за по-отдалечените от Европа държави, като се отчитат и разходите за транспорт.

Защитни цени има и в търговията с ябълки, като праговете се прилагат за шест неевропейски държави – Канада, Чили, Македония, Нова Зеландия, САЩ и Южна Африка. Най-ниски са праговете за македонския внос от 33.9 евро, а най-високи за канадския – 101.5 евро за сто килограма.

Евросъюзът допуска и внос на грозде, но ценовите прагове са твърде високи, за да защитят европейските производители на десертните сортове. Вносът от Бразилия и САЩ се осъществява при най-високи цени. Праговете са съответно 246.8 и 244.5 евро за сто килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *