Най-топлата есен от 514 г. шокира Европа

Есента на 2006 г. е най-топлата от 1492 г. досега. Това твърди в декемврийския си брой престижното списание „Нейчър“. Температурите са били с около 2 градуса по Целзий по-високи от средните дългосрочни температури. Есента през 2006 г. надмина рекордно топлите есени през 1772, 1938 и 2000 г.

Времето е необичайно меко за ноември, алармират метеоролози от цяла Европа. Алпийски ски курорти произвеждат изкуствен сняг, в Дания летят пеперуди, край Кремъл в Москва цъфтят маргарити и теменужки. Рекордно високите декемврийски температури в Русия не позволяват на мечките да заспят зимния си сън. Във и около Москва се виждат цветя. По това време през други години руската столица е скована в лед, докато неотдавна температурите достигнаха 7,7 градуса по Целзий.

На строителните площадки в Берлин кипи работа.

Страдащите от астма в Германия се оплакват от полени, а в Швеция има редки за декември наводнения. Голф клубът „Хартола“ във Финландия, който както винаги бе затворен в началото на ноември, когато падна сняг, бе отново отворен след рядкото за страната стопяване на снега през този сезон.

По Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *