Най-щастливият затворник

Когато агентите на ФБР приближили до колата, паркирана пред скромната къща с три спални в края на улица Дийкън” в град Фридриксбърг, щат Вирджиния, вътре открили депресирания милиардер Алън Станфорд и уплашената му приятелка Андреа Столкър. Те спрели пред дома на брата на Андреа, Брайън, скромно жилище, които няма нищо общо с имението от 14 спални на милиардера в Антигуа, нито пък с огромната му крепост от 57 стаи в Маями. И двамата били изтощени, но не от преследването на агентите от ФБР, а от мисълта за неизбежното възмездие на мексиканската мафия, известна с това, че наказва виновниците за провал с отрязване на главата.
Един анонимен източник от ФБР съобщи: „Когато ни видя, Станфорд буквално въздъхна от облекчение. Вече няма съмнение, че той е използвал връзките и положението си в Карибите, за контрабанда на наркотици и пране на пари. И изобщо не е изключено някой от неизвестните му клиенти да го потърсят за сериозен разговор”.
Вчера бе съобщено, че мексиканската полиция преди един месец е задържала един от самолетите на Станфорд, в който след внезапна проверка били открити чекове, свързани с нелегалната дейност на „Картела от Залива”.
Друг източник от ФБР съобщи: „Оттогава Станфорд бе подложен на постоянно наблюдение. Сега се оказва, че не само ние сме били по петите му. Няма съмнение, че хора от нарко-мафията са бил неотлъчно до него, за да не се стигне до разплитането на връзките му с контрабандата с наркотици. Сега, след като вече разкрит, те на всяка цена ще искат да го принудят той да замлъкне завинаги”. Сър Алън Станфорд е един от най-богатите американци, заемащ 205 място в последната класация на сп. „Форбс”. От 20 години той живее в Антигуа, където си е спечелил славата на национален благодетел.

БОГАТСТВО

Там той е построил огромно имение, към което има прикрепена частна самолетна писта, сградата на личната му банка Bank of Antigua и крикет игрището Stanford Cricket Ground.
Личното му богатство от $6 млрд. е по-голямо от БВП на Антигуа и поради това той е възхваляван като най-големия работодател в островната държава.
Силните му връзки с острова са породени от една съдбоносна среща с Отец Джерард Критч, местен пастор, чието тяло било белязана от стигмата. Алън Станфорд вярвал, че раните на отеца наистина приличали на тези на Исус Христос от разпятието. Казват, че на врата си Станфорд винаги носел мускалче със съсирена кръв рана от крака на Отец Критч.
През годините сър Алън Станфорд внезапно се влюбил неистово в крикета и си поставил за цел да популяризира британската игра в САЩ. Без особен успех. През миналата година той разработил специален план за свята апостолска мисия: „Трябва да пренесете вашата малка стара Англия тук” – казал той на своите британски гости с бутилка бира Red Stripe, откривайки показен мач на своя стадион в Антигуа.
Малко по-късно той кацнал с личния си хеликоптер в Лордс – Меката на крикета в Лондон – Lord’s Cricket Ground и Marylebone Cricket Club (MCC). Слизайки от машината си той носел под мишница огромна плексигласова кутия, в която имало 14 млн. паунда. Той предложил тези пари на крикет федерациите на Великобритания и Уелс, за да организират крикет мачове отвъд океана.
Бившият капитан на английския национален отбор Май Атертън си спомня: „При вида на толкова пари просто забравихме къде се намираме и за какво ставаше дума всъщност. Бяхме толкова замаяни, че Англия изгуби мача с тима на Станфорд, съставен от най-елитните играчи от Карибите. А с това и наградата от $1 млн.”. Атертън разказва, че през цялото време на мача му било много по-интересно да наблюдава поведението на самия сър Алън Станфорд, който не се интересувал особено какво стана на терена, а през цялото време флиртувал със съпругите на играчите, седнали в централната ложа около него. В един момент той дори хванал съпругата на капитана на английския тим и я сложил да седне на коленете му.
Станфорд е разведен, но има шест деца. Роден е на 24 март 1950 г. в Тексас в богато семейство: дядо му Лодис Станфорд бил бръснар, но по-късно се преквалифицирал в застраховател и основал Stanford Financial през 1932. Баща му увеличил още повече семейното богатство, купувайки и препродавайки изгодно недвижими имоти в Хюстън.

АЛИАНСЪТ

Баща му се пенсионира от семейната компания през 1993 г. и Алън поема бизнеса в свои ръце. Той разширява компанията и открива десетки офиси в чужбина – в Латинска Америка и на Карибите. Станфорд се сближава толкова много с премиера на Антигуа Лестър Бърд, че опозицията на островната държава започва да твърди, че страната се управлява от американския милиардер, а не от правителството на Бърд.
Постепенно Stanford Financial се разраства и се превръща в Stanford Financial Group, глобален холдинг, който стигнал годишен оборот от £36 млрд. Но от няколко седмици изведнъж парите на компанията започнали да се топят. Когато плъзнал слуха, че банката на Станфорд е пред фалит, много дребни вложители се опитали да си изтеглят парите, но той успял да ги изпревари. Те били посрещнати пред офисите му из цяла Америка от надписа: „Временно няма да работим. Приятен ден”. Положението станало наистина сериозно, когато хората забелязали, че дори имението на Станфорд в Антигуа пуснало кепенците.
Междувременно в медиите започнали да се появяват материали, които хвърлят повече светлина върху начина му да действие. Вестниците в Тексас надълго и нашироко разказваха, как Станфорд дарил доста голяма сума пари за кампанията на Барак Обама. Не само това, а той организирал и специално парти за номинираните кандидати на партията след края на Конгреса в Чикаго миналия август. По-късно се снимал със спикера на Камарата на представителите Нанси Пелоси. За всеки случай в края на септември дарил 40 000 долара и за кампанията на Джон Маккейн и Сара Пейлин.
През октомври спонсорирал благотворителни конни състезания в Сандърс, чиито домакин бил Принц Чарлз. Там се запознал и с английския нападател Майкъл Оуен, когото назначил за глобален посланик на Stanford Financial Group. Освен че спонсорирал крикет, и конни надбягвания, сър Алън Станфорд бил щедър и към тениса, голфа и баскетбола.
Сега дори баща му не може да си обясни, защо така се обърка животът на сина му. Джеймс Станфорд неотдавна навърши 81 години: „Това е ужасен удар за човек на моята възраст. Ужасно боли”.
Според досегашните резултати от разследването, проблемите на SFG започнали да се усещат ще през 2004 (след като бил затворен боса на наркомафията Осиел Гарденас). Но всичко лъснало в началото на месеца, когато банката на Станфорд отказала да изплаща пари на инвеститорите си.
Сега сър Алън е без паспорт, без трите си огромни имения и шестте си частни самолета. Замразени са и всичките му авоари.
Разследването твърди, че в следващите дни трябва да се очакват нови сензационни разкрития, защото се оказва, че сър Алън Станфорд е живял много по-динамичен живот извън законите, отколкото е било известно официално на американската общественост. И той наистина може да се смята за щастливец, ако отиде в затвора. Поне ще запази главата на раменете си.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *