Инфраструктура и криза

Спомняте ли си, че магистралата до Гърция трябваше да е готова за олимпийските игри в Гърция през 2004 година? Тя не стана готова тогава, не стана готова и за следващите олимпийски игри, не е готова и днес.
Спомняте ли си, че решението за строителство на Дунав мост 2 беше взето към края на 90-те години. Вече цяло десетилетие мина, а реално строителството още не е започнало – да не говорим за завършване.
От десетилетия е започната магистрала „Тракия“ и все не може да се завърши. Не само заради липса на пари. По-често заради процедурни проблеми (преди проблемът беше непрозрачен и неконкурентен концесионен договор, сега – процедури, които биват спирани от Европейската комисия).
Накратко, инфраструктурните проекти са бавни – те трудно могат да се използват като антикризисна мярка, защото основното при антикризисните мерки е необходимостта да се действа бързо (това не е мнение само на либерални икономисти, а и на самия Кейнс).
За сметка на това, намалението на осигуровките може да стане много бързо. Например, намаляват се осигуровките с 8% от 1 март и още същият месец работниците и работодателите усещат значителната промяна. Съответно, ефектите от намалението на осигуровките ще се проявят много бързо (отново и Кейнс е съгласен с либералната мисъл).
При стимулиращия план на Обама това се потвърждава. От една страна, най-голямото единично перо в антикризисния план в САЩ е намалението на осигуровките. От друга страна, едва 7-8% от предвидените инфраструктурни разходи ще могат да се направят през първата година от плана, а повече от половината от разходите ще се случат едва между третата и петата година от плана. За сравнение, целият ефект от намалението на данъци и осигуровки ще се прояви през първите две години.
Накратко, през първите 1-2 години планът Обама е преобладаващо под формата на намаление на данъци и осигуровки, а едва след това ще се случат инфраструктурните обекти (всъщност, може и да не се случат като се има предвид, че Обама иска да намали бюджетния дефицит драстично до 3-4 години).

Георги Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *